Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου

Πλήθος κόσμου  στην κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου

Πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο αντίο, στην αίθουσα τελετών του Α’ νεκροταφείου Αθηνών, στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Θανο Μικρούτσικο.

Οι μεγαλύτερες γενιές που ταυτίστηκαν με τα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη αλλά και οι νεότερες που γνώρισαν και αγάπησαν τις μουσικές του αγνόησαν το τσουχτερό κρύο προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον κορυφαίο δημιουργό.

Η πολιτική κηδεία του ξεκίνησε λίγο μετά τις 2:30 με τη μουσική από το «Για το φτωχό Β.Β.» και τον στίχο «εγώ ο Μπέρτολτ Μπρέχτ από τα μαύρα δάση», σύνθεση του ίδιου του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με τα μάτια της γεμάτα δάκρυα, η Μαρία Παπαγιάννη, σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, συγκλόνισε στην κηδεία με τον επικήδειο λόγο της και έκανε τον κόσμο να ξεσπάσει σε χειροκρότημα:

«Γνωριστήκαμε πριν 27 χρόνια όταν εγώ σε πρωτοείδα… Εγώ νεαρή δημοσιογράφος ο αγαπημένος μου συνθέτης εσύ, έγινες εμμονή μου, ήθελα να είμαι μαζί σου…. Αυτό που ζούμε μου έλεγες είναι σπάνιο. Τον απόλυτο έρωτα, την απόλυτη ευτυχία. Κανείς δεν μπορούσε να σε νικήσει γιατί τα είχες όλα…

Κι ύστερα ήρθε το κακό και μας έστησε στον τοίχο.. . Μην φοβάσαι… Αν δεν σου μάθω τέλεια ισπανικά εγώ δεν φεύγω… Μα το κακό αγρίεψε και εγώ φοβόμουν όλο και πιο πολύ…

Τους τελευταίους 2 μήνες κοίταζα τη ζωή από το παράθυρο του νοσοκομείου τη ζωή να τρέχει και όλα τα ταξίδια που ήθελα να κάνουμε έγιναν μια βόλτα στο διάδρομο του νοσοκομείου.

Αγάπη μου συγγνώμη… Αγάπη μου θα πορεύομαι πάντα στον δρόμο σου… Κάποτε θα γίνω αϊτός και θα σε φτάσω».

H μικρή κόρη του Θάνου Μικρούτσικου είπε «είσαι και θα μείνεις ο μεγαλύτερος σεισμός απ’ όλους».

«Και αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν κάπου στον Σταυρό του Νότου, κράτησέ μου ζεστό το πιάνο για όταν ξαναβρεθούμε. Σ’αγαπάω», είπε και ξέσπασε σε κλάματα.

Επικήδειους εκφώνησαν επίσης ο Γιώργος Κιμούλης, ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος φυσικά στην ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Όπως είπε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας μουσικός που άφησε αποτύπωμα σε πολλά μουσικά είδη, ρεμπέτικο, έντεχνο,τζαζ, ροκ, μέσα από παραδοσιακή και σύγχρονη γλώσσα. Αυτό όμως που έκανε την τέχνη του να ξεχωρίζει αισθητά ήταν η ικανότητά του να εκφράζει πιο βαθειά συναισθήματα, με μια διαλεκτική σκέψη, και αντιλαμβανόμενος τις μουσικές «φόρμες» ως μια μουσική εμπειρία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο «να μάθουμε να ζούμε χωρίς εσένα,χωρίς να είσαι στην σκηνή των φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Περιέγραψε τον Θάνο Μικρούτσικο ως έναν ανατροπέα των φθαρμένων αστικών ιδεολογιών, με ένα πρωτόγνωρο και γνήσια λαϊκό έργο. «Το ζήσαμε όλοι και όλες, ιδιαίτερα μέσα από τα ποιήματα του Μπρεχτ, την Καντάτα για την Μακρόνησο, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφκσι», ανέφερε.

Όπως είπε τα τραγούδια προκαλούν μόνο αγάπη και θαυμασμό, και ακούγονται και θα ακούγονται στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα γλέντια σε στιγμές περισυλλογής.

«Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου,που ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε: «Δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στο 45ο φεστιβάλ της ΚΝΕ θα ήταν η τελευταία σου εμφάνιση».

«Εσύ τον θάνατο τον νίκησες, το έργο σου θα συνεχίσει να πορεύεται. Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, αυτά τα παιδιά θα χτίσουν τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια και το μνημείο των ηρώων της επανάστασης» είπε καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Στο Α’ νεκροταφείο βρέθηκαν πολλοί για το «αντίο», ανάμεσά τους και εκπρόσωποι του πολιτικού και του καλλιτεχνικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, η Λιάνα Κανέλλη, η Λίλα Καφαντάρη, ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Γιάννης Κούτρας, η Μαρία Φαραντούρη, ο Σταματης Κραουνάκης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χρύσα Ρώπα και ο Πέτρος Φιλιππίδης.

«Στον αγαπητό φιλο και μεγάλο δημιουργό» έγραφε το στεφάνι που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στεφάνια απέστειλαν επίσης η οικογένεια του πρώην προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του εκλιπόντος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που ήταν η αγαπημένη του ομάδα.

«Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρουν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον», δήλωσε ο Κώστας Γεωργουσοπουλος, ενώ ο Κώστας Θωμαΐδης, ανέφερε: «Του χρωστώ ευγνωμοσύνη. Μας συνδέουν 45 χρόνια φιλίας και 45 χρόνια διδαχής στο μεγαλείο που λέγεται μουσική. Μαέστρο, καλό ταξίδι…».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος