Με δανεικά πληρώνουν τους λογαριασμούς 4 στους 10 Ελληνες

Με δανεικά πληρώνουν τους λογαριασμούς 4 στους 10 Ελληνες

Οι υπόλοιποι 6 λογικά συντηρούν τις Black Friday που ουσιαστικά έχουν αρχίσει εδώ και μέρες και θα συνεχισθούν και όλη την άλλη εβδομάδα.

Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την ανεργία, που είναι η υψηλότερη

Με δανεικά ή υπεραναλήψεις κατάφεραν τέσσερις στους 10 Ελληνες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με έρευνα της Intrum για την οικονομική ευημερία, που εξετάζει, μεταξύ άλλων, και την ικανότητα έγκαιρης αποπληρωμής λογαριασμών σε 24 χώρες, η Ελλάδα φιγουράρει τελευταία στη σχετική κατάταξη (5,39 στα 10), με το 40% των νοικοκυριών να παραδέχεται πως δανείζεται για να «καλύψει» τις υποχρεώσεις του. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%. «Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την ανεργία, που είναι η υψηλότερη. Η ανισότητα μεταξύ ύψους των μισθών και κόστους διαβίωσης προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στους καταναλωτές, με το 61% να επισημαίνει πως οι λογαριασμοί αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το εισόδημά του (πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 45%)», τονίζεται στην έρευνα.

Εξι στα 10 ελληνικά νοικοκυριά, δε, παραδέχονται πως τον τελευταίο χρόνο έχουν αφήσει απλήρωτες πολλές από τις υποχρεώσεις τους, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως σύνηθες φαινόμενο (σε ποσοστό 68%).

Οσον αφορά στην πηγή των δανεικών, η… Family Bank εξακολουθεί να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των Ελλήνων, με το 86% αυτών να καταφεύγει σε οικογένεια και φίλους όταν προκύπτουν οικονομικές δυσκολίες, αφήνοντας εκτός πλάνου τις τράπεζες (13% το 2018 και 10% το 2019 έναντι 26% στην Ευρώπη), οι οποίες, άλλωστε, έχουν ανοίξει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης ως επί το πλείστον στις επιχειρήσεις.

Χαμηλές… πτήσεις καταγράφει η χώρα μας και στην αποταμίευση, με τους αναλυτές της έρευνας να τονίζουν πως το 38% των Ελλήνων αποτυγχάνουν να εξοικονομήσουν χρήματα κάθε μήνα. «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 24 της λίστας», καταλήγουν.

Τέλος, αναφορικά με την κατηγορία του «οικονομικού αλφαβητισμού» (financial literacy), των βασικών, δηλαδή, γνώσεων και της ικανότητας για σωστή οργάνωση και διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού, η χώρα μας βρίσκεται στη 15η θέση (6,41 στα 10), με πρώτες τις Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 64% των Ελλήνων απαντά ότι οι γνώσεις τους στηρίζονται σε όσα έχουν μάθει από τους γονείς τους (51% στην Ευρώπη) και σχεδόν πέντε στους 10 αναγνωρίζει ως εξίσου σημαντική και τη συμβολή του σχολείου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Αγγελικής Βελεσιώτη