3454305680968540985409

 

Μέχρι πρόσφατα ήταν κρεμασμένος σε ένα τοίχο στο διάδρομο που ένωνε την κουζίνα με την τραπεζαρία ενός σπιτιού στην Compiègne. Η ιδιοκτήτρια δεν είχε ιδέα για την αξία του, μέχρι που κάλεσε τους ειδικούς για μια εκτίμηση και εκείνοι διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα πίνακα του Τσιμαμπούε.

 

Ο Τσιμαμπούε, ήταν Ιταλός ζωγράφος με καταγωγή από τη Φλωρεντία γεννημένος το 1240.

 

Θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης που ακολούθησε τη βυζαντινή τεχνοτροπία, η οποία κυριάρχησε στην πρώιμη μεσαιωνική ιταλική ζωγραφική. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά που φιλοτέχνησε, ενώ ο ίδιος θεωρείται ως ο καλλιτέχνης που ανακάλυψε τον Τζιότο του οποίου υπήρξε πιθανά δάσκαλος. Το έργο του έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν μεταγενέστεροι ζωγράφοι, όπως ο Τζιότο και ο Ντούτσιο, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Ο σύγχρονός του Δάντης εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του και τον είχε κατατάξει ανάμεσα στους μείζονες Ιταλούς ζωγράφους της εποχής.

 

Ο πίνακας του οποίου η ανακάλυψη γέμισε ενθουσιασμό τον κόσμο της τέχνης και εκτιμήθηκε αρχικά για 4 έως 6 εκατομμύρια είναι φιλοτεχνημένος σε ξύλο λεύκας και τιτλοφορείται «Ο εμπαιγμός του Χριστού» με διαστάσεις 25,8 εκατοστά επί 20,3 εκατοστά.

 

Η δημοπρασία του πίνακα έγινε στο Σενλί, κοντά στο Παρίσι, και όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Acteon, το σπάνιο αριστούργημα πουλήθηκε έναντι 24.180.000 ευρώ. Ο αγοραστής του πίνακα παρέμεινε ανώνυμος, ενώ είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που έβγαινε σε δημοπρασία πίνακας του Τσιμαμπούε.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ