Πως θα γίνει η υπόγεια σύνδεση του Αρχαιολογικού μουσείου με το Πολυτεχνείο

Πως θα γίνει η υπόγεια σύνδεση του Αρχαιολογικού μουσείου με το Πολυτεχνείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. «Στόχος μας είναι να συμβάλλομε στην αστική και οικονομική ανάκαμψη των ιστορικών κέντρων πόλεων. Ειδικά για την Αθήνα, έχει δρομολογηθεί η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» είπε η υπουργός.

Σε ότι αφορά τα μουσεία δήλωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει το Υπουργείο στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στη λειτουργία των κρατικών μουσείων, με τη δημιουργία ΝΠΔΔ, όπου κρίνεται απαραίτητο. Τα μουσεία παραμένουν κρατικά, όμως λειτουργούν αυτόνομα εφαρμόζοντας προφανώς τη μουσειακή πολιτική του Υπουργείου.

Για άλλη μια φορά επανέρχεται το σχέδιο της «ένωσης» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η οποία θα δημιουργήσει έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο καθώς θα συλλειτουργούν.

Μουσείο και Πολυτεχνείο ενώνονται με την πολύπαθη οδό Τοσίτσα αλλά η επέκταση του μουσείου σχεδιάζεται να γίνει υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για την σωστή έκθεση των πολύτιμων Συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Η δεύτερη υπόγεια διασύνδεση του Αρχαιολογικού μουσείου θα είναι αυτή με το Ακροπόλ της οδού Πατησίων, και θα αξιοποιηθούν οι υποδομές του και θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί από το 2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας.

Το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει την μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, η οποία θα παραμείνει στους χώρους της και με την οποία θα αναπτυχθούν συνέργειες. Οι πόροι για τις μελέτες έχουν εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Υπουργός τόνισε ακόμα την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας της της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα οποία θα αναγεννήσουν το κέντρο της Αθήνας και θα συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της Αττικής, αν μάλιστα συμπεριληφθεί και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.