Πέθανε ο Γρηγόρης Φαληρέας, δημιουργός του θρυλικού Ποπ 11

Πέθανε ο Γρηγόρης Φαληρέας, δημιουργός του θρυλικού Ποπ 11

Πέθανε ο Γρηγόρης Φαληρέας, ιστορικός μουσικός παραγωγός και από τα σημαντικότερα στελέχη της ελληνικής δισκογραφίας. Ήταν ο αδελφός του Τάσου Φαληρέα, που καθόρισε την πορεία της ελληνικής μουσικής για δεκαετίες και ο πατέρας των μελών του συγκροτήματος Imam Baildi, Ορέστη και Λύσανδρου Φαληρέα.

Οι αδελφοί Φαληρέα δημιούργησαν το θρυλικό δισκάδικο POP 11 του Κολωνακίου το οποίο αρχικά στεγάστηκε στην οδό Σκουφά για να μετακομίσει αργότερα στη συμβολή των οδών Πινδάρου και Τσακάλωφ, στην ίδια περιοχή.

Στο κατάστημα τους πολλοί Αθηναίοι έβρισκαν άλμπουμ που δεν υπήρχαν σε άλλα δισκάδικα της Αθήνας, τα δύο αδέλφια αγαπούσαν το ροκ, αλλά και το λαϊκό μας τραγούδι και αυτό φαινόταν σε όλες τους τις δραστηριότητες.

Το δισκοπωλείο που διατηρούσε στην οδό Σκουφά θύμιζε αυτά που βλέπαμε σε ταινίες όπως το High Fidelity.

Ήταν από τους νέους που μεγαλώνοντας στις δεκαετίες του '50 και '60 έζησαν το μεγαλείο του λαϊκού μας τραγουδιού, αλλά και τις καλύτερες στιγμές του ροκ.

Ωραίοι τύποι και οι δύο άφησαν το στίγμα τους σε πολλά πράγματα στον χώρο της μουσικής με τις δραστηριότητες τους.

Για 20 ολόκληρα χρόνια, από το '70 έως το ΄90, το POP 11 αποτέλεσε ένα από τα γνωστότερα μουσικά στέκια της Αθήνας όπου συγκεντρώνονταν, καθημερινά, οι μουσικόφιλοι της πόλης, καλλιτέχνες και πολλοί εκπρόσωποι των τεχνών.

Οι δυο τους είχαν φτιάξει επίσης και την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία «Αφοί Φαληρέα» από την οποία κυκλοφόρησαν εκατοντάδες μουσικές εκδόσεις, όπως τα πετυχημένα άλμπουμ του συγκροτήματος Τα παιδιά της Πάτρας..

Μεγαλωμένοι μέσα στον κόσμο της μουσικής, οι γιοι του του Γρηγόρη Φαληρέα, Ορέστης και Λύσανδρος, έφτιαξαν το συγκρότημα Imam Baildi το οποίο ξεχώρισε για τις εξαιρετικές διασκευές παλαιότερων τραγουδιών.

Καλό ταξίδι Γρηγόρη...

Κώστας Ζουγρής