Κύπελλα Ευρώπης Με 2 γκολ του Λιονέλ Μέσι η Μπαρτσελόνα νίκησε (3-0) την εξαιρετική Λίβερπουλ

Κύπελλα Ευρώπης Με 2 γκολ του Λιονέλ Μέσι η Μπαρτσελόνα νίκησε (3-0) την εξαιρετική Λίβερπουλ

Γνωστή είναι, εκτός θαύματος, από το βράδυ της Τετάρτης η πρώτη φιναλίστ του εφετινού τελικού του Champions League.

Η Μπαρτσελόνα με το 3-0 επί της Λίβερπουλ στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό, στο «Καμπ Νόου», ουσιαστικά «κλείδωσε» τη συμμετοχή της στον καταληκτικό αγώνα της διοργάνωσης, που είναι προγραμματισμένος για το βράδυ της 1ης Ιουνίου στο «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης.

Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι απλά. Η ομάδα που είναι πιο αποτελεσματική (κι εν προκειμένω έχει στια τάξεις της τον Μέσι) είναι συνήθως αυτή που πανηγυρίζει. Η Μπαρτσελόνα στις λιγοστές φάσεις που δημιούργησε κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές (2 γκολ ο Μέσι), σε αντίθεση με την Λίβερπουλ, που με βάση την εικόνα της στο μεγαλύτερο μέρος του ματς και ιδιαίτερα στο β΄ μέρος δικαιούτο τουλάχιστον ένα γκολ, αλλά δεν το πέτυχε.

Ως εκ τούτου η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε μπροστά σε 99.000 οπαδούς (περίπου 5.000 ήταν φίλοι των «κόκκινων») πήρε σκορ πρόκρισης από το πρώτο κιόλας ματς και θα πάει την ερχόμενη Τρίτη στο «Ανφιλντ» με άλλο αέρα. Η Λίβερπουλ καλείται να πετύχει ένα θαύμα και να βάλει 4 γκολ στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να δεχτεί κανένα, για να περάσει στον τελικό. Κάτι που μοιάζει να είναι απίθανο...

Σε αυτό το επίπεδο οι διαφορές είναι πολύ μικρές και οι λεπτομέρειες μπορούν να κρίνουν ένα παιχνίδι. Η Λίβερπουλ ήταν άψογα στημένη στον αγωνιστικό χώρο, με την τετράδα στη μεσαία γραμμή ο Κλοπ κατάφερε να περιορίσει αισθητά τον Μέσι και γενικά δεν επέτρεψε στους Καταλανούς να κρατήσουν την μπάλα, ωστόσο, είναι τέτοια η κλάση των παικτών του Βαλβέρδε που μπορούν ανά πάσα στιγμή να σκοράρουν.

Από τη στιγμή που οι «κόκκινοι» δεν μπόρεσαν να φανούν ιδιαίτερα απειλητικοί προς την εστία του Τερ Στέγκεν στο διάστημα που είχαν την υπεροχή, η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε μία καλή επίθεση για να πάρει το προβάδισμα στο 26ο λεπτό.

Ο Κουτίνιο έδωσε στον Άλμπα έξω από την περιοχή και ο τελευταίος με εξαιρετική μπαλιά έδωσε την ευκαιρία στον Σουάρες να κάνει ένα μαγικό πέταγμα στη μικρή περιοχή και με άψογη προβολή άνοιξε το σκορ (1-0). Το πρώτο γκολ του Ουρουγουανού στράικερ στο εφετινό Champions League στην ένατη εμφάνισή του στη διοργάνωση έμελλε να το πετύχει απέναντι στην πρώην ομάδα του!

Αυτό που έγινε στο δεύτερο μέρος ήταν ανεπανάληπτο. Η Λίβερπουλ ήταν κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο, έχασε τρεις μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρει, με τον Τερ Στέγκεν να εξελίσσεται σε ήρωα της Μπαρτσελόνα, ωστόσο, στο ποδόσφαιρο αυτό που μετρά είναι το γκολ.

Η Μπαρτσελόνα που ήταν μόνιμα σε θέση άμυνας στα 75 λεπτά, κατάφερε με τον Μέσι να κάνει το 2-0 (πήρε το ριμπάουντ μετά το σουτ του Σουάρες στο δοκάρι) και στο 82΄ ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη, με απίστευτο απευθείας φάουλ «έγραψε» το 3-0 μέσα σε αποθέωση.

Η προσπάθεια των παικτών της Λίβερπουλ για να μειώσουν και να δώσουν άλλο ενδιαφέρον στη ρεβάνς της 7ης Μαΐου δεν είχε αποτέλεσμα. Παρότι ο Σαλάχ στο 84΄ έχασε την ευκαιρία της χρονιάς, καθώς σχεδόν σε άδεια εστία σημάδεψε το δοκάρι του Τερ Στέγκεν.

Το 3-0 έμεινε μέχρι το τέλος και, πλέον, για να μην προκριθεί η Μπαρτσελόνα στον τελικό θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο θαύμα.

Το πρώτο και πιο αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή του στο μεγάλο τελικό του Champions League έκανε το βράδυ της Τρίτης (30/04) ο Άγιαξ στο Λονδίνο.

Στο γήπεδο-στολίδι της Τότεναμ ο «Αίαντας» επικράτησε με 1-0 των «πετεινών», στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης (Μπαρτσελόνα-Λίβερπουλ θα παίξουν την 1η Μαΐου), και στη ρεβάνς της μεθεπόμενης Τετάρτης (1/05) είναι το απόλυτο φαβορί για να να βρεθεί την 1η Ιουνίου στο «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης, όπου είναι προγραμματισμνένος να διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης.

Οι πολλές απουσίες στην επίθεση στοίχισαν σημαντικά στο συγκρότημα του Μαουρίτσιο Ποκετίνο. Στον αγώνα που θα ακολουθήσει στην «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» δεν θα υπάρχει και πάλι ο Χάρι Κέιν, αλλά επιστρέφει ο Σον (εξέτισε την ποινή του), η απουσία του οποίου ήταν τεράστια στην πρώτη αναμέτρηση των ημιτελικών.

Ο Άγιαξ ήταν κυρίαρχος στο πρώτο μισάωρο του αγώνα, διάστημα στο οποίο παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου σε άμυνα, τακτική, οργάνωση.

Εκτός του γρήγορου γκολ που πέτυχε με τον Φαν Ντε Μπέεκ στο 16΄, θα μπορούσε λίγα λεπτά αργότερα να πετύχει και δεύτερο τέρμα με τον ίδιο παίκτη και να «κλειδώσει» την πρόκριση, ενώ σε άλλες δύο-τρεις περιπτώσεις οι παίκτες του βγήκαν με εξαιρετικές προϋποθέσεις στην επίθεση, αλλά στην τελική προσπάθεια δεν ήταν αποτελεσματικοί.

Μία κεφαλιά του Γιορέντε στο 26΄, που έστειλε την μπάλα λίγο άουτ, ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Τότεναμ στο πρώτο 45λεπτο.

Οι Λονδρέζοι συνήλθαν μετά το πρώτο ημίωρο, αλλά δεν είχαν τον παίκτη που θα έκανε τη διαφορά στην επίθεση, ενώ σε γενικές γραμμές δεν έβρισκαν ανοιχτούς διαδρόμους προς την εστία του Ονάνα.

Η Τότεναμ ρίσκαρε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους με στόχο να ισοφαρίσει, είχε ένα σουτ του Άλι που μπλόκαρε ο Ονάνα, ωστόσο, δεν κατάφερε να βρει το γκολ και, πλέον, θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση στο Αμστερνταμ.

Ο Άγιαξ, που αμύνθηκε εξαιρετικά, έδωσε γήπεδο στους Λονδρέζους και επιδίωξε να «χτυπήσει» στην κόντρα. Ήταν η ομάδα που έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία στο 78΄, με τον Νέρες να σημαδεύει το αριστερό δοκάρι του Λιορίς.

Πηγή: Ναυτεμπορική