Πώς ένα video game μπορεί να σώσει την Παναγία των Παρισίων

Πώς ένα video game μπορεί να σώσει την Παναγία των Παρισίων

Πάντως, το αποτέλεσμα δεν είναι 100% ακριβές, καθώς τα κωδωνοστάσια της Παναγίας των Παρισίων προστέθηκαν στη συνέχεια
Από το σοκ που προκάλεσε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, στο εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο θαύμασαν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον πλανήτη και στάθηκε όρθιο απέναντι σε πολέμους και βανδαλισμούς, προσπαθεί να συνέλθει η ανθρωπότητα.

Το έργο της αποκατάστασης θα πάρει χρόνια, ίσως και δεκαετίες ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα θα διατεθούν για την αναστήλωσή της. Ωστόσο η δουλειά δυο ανθρώπων ίσως δώσει την λύση.

Όσοι ασχοληθούν με την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μπορούν κάλλιστα λένε ειδικοί με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο στο έργο δυο ανθρώπων πάνω στην Νοτρ Νταμ. Ο ένας είναι ο Άντριου Τάλον ο ιστορικός τέχνης ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή αλλά η διετής έρευνά του στην Παναγία είναι πραγματικά συγκλονιστική σε θέματα λεπτομέρειας.

Σύμφωνα με το National Geographic ο Τάλον, ο οποίος πέθανε πέρυσι, είχε χρησιμοποιήσει τεχνικές με την βοήθεια λέιζερ για να φτιάξει τρισδιάστατους χάρτες του μνημείου οι οποίοι έχουν λεπτομερή ακρίβεια.

Ένας από τους τίτλους της σειράς, το «Assassin’s Creed Unity», διαδραματίζεται στο Παρίσι, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Η γραφίστας του παιχνιδιού Caroline Miousse χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να δημιουργήσει ένα πιστό αντίγραφο της Παναγίας των Παρισίων. Μάλιστα, η λεπτομέρεια με την οποία απεικονίζεται το εμβληματικό αυτό κτίριο είναι παροιμιώδης.

Η Miousse με τη βοήθεια ενός ιστορικού κατάφερε να «αντιγράψει« τον καθεδρικό ναό σε κλίμακα 1:1, αλλά και να αναπαραστήσει λεπτομερώς πολλά από τα έργα που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Πάντως, το αποτέλεσμα δεν είναι 100% ακριβές, καθώς τα κωδωνοστάσια του ναού προστέθηκαν στη συνέχεια, από την εποχή κατά την οποία διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ πολλά από τα έργα τέχνης που κοσμούν το εσωτερικό του ναού προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και δεν ήταν δυνατό να απεικονιστούν με λεπτομέρεια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος