Γρίπη: Στους 111 οι νεκροί

Γρίπη: Στους 111 οι νεκροί

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων της εποχικής γρίπης, καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 20 νέοι θάνατοι και 16 νέα κρούσματα εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πάντως, για δεύτερη εβδομάδα η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας παρουσιάζει μείωση. Επικρατών τύπος εξακολουθεί να είναι ο Α (Η1Ν1).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.

Αυτές είναι:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυικά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ.)
Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωϊδες και θηλάζουσες
Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2)

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και όλοι όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών –π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ.)

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι)

Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, κλπ. που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Πηγή:CNN.gr