«Ωκεανίς»: Η «ιστορική» κακοκαιρία γίνεται... ήπια

«Ωκεανίς»: Η «ιστορική» κακοκαιρία γίνεται... ήπια

Κυρίως κατά το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας η έντονη κακοκαιρία «Ωκεανίς», με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (άνω των 10°C κατά τόπους), οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι περίπου τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Σε βίντεο του meteo.gr προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένονται χιονοπτώσεις με χιονόστρωση.

Η Αττική, σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, θα βρεθεί τελικά στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας». Κατά συνέπεια, οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Επιπλέον, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, το Σαββατοκύριακο πολύ θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεων 9-10 μποφόρ, θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί), καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα επαρκή στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού την ερχόμενη εβδόμαδα.

Γ. Καλλιάνος: Από τις πιο «τυφλές» κακοκαιρίες

Για «ακόμη και τώρα, λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας, τεράστιες διάφορες μεταξύ των κορυφαίων προγνωστικών μοντέλων» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, διαπιστώνοντας ότι οι προγνώσεις στην αρχή της εβδομάδας για έως και «ιστορικό χιονιά» κατά το Σαββατοκύριακο δεν επιβεβαιώνονται τελικά ως προς τη σφοδρότητα των φαινομένων.

Όπως σημειώνει, «ακόμη και τα συνήθη εύστοχα, κορυφαία δηλαδή αλλά και παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, αποκλίνουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που άλλα δίνουν χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής και άλλα χιόνια μόνο στις ορεινότερες περιοχές του νομού».

Ο κ. Καλλιάνος τονίζει ότι η χώρα είναι «εν αναμονή μιας από τις πιο "τυφλές" κακοκαιρίες των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών...».

«Προς το ελαφρύτερο ο χιονιάς του επόμενου διημέρου» τονίζει με τη σειρά του και ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Βροχή ή χιονόνερο , χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά, βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Σάββατο. Καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις 8 με 9 και στο βόρειο Αιγαίο και τοπικά 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση. Οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Στην Αττική, θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν βαθμιαία από το απόγευμα στα ορεινά - ημιορεινά και από τις βραδινές ώρες στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερη υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέεουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, ωστόσο μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και το πρωινές τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνια. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές οι οποίες από το βραδύ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 6 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στέρεας.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρειας 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία στα πεδινά της Θεσσαλίας και στις υπόλοιπες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Ενδεικτικά στην ανατολική Στερεά 300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 400-500 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις το βραδύ στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία από τα βόρειας θα στραφούν σε βορείους βορειοανατολικούς 6 με 7 και το βραδύ 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρειας βορειοανατολικοί 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Κυριακή 24-02-2019

Καιρός: στη Μακεδονία και τη Θράκη χιονόνερο η ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως ηπειρωτικά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θεσσαλίας και τις Σποράδες τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς και στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, βαθμιαία όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια κυρίως θαλάσσια-παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στη δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν.
Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8, τοπικά 9 και στο Αιγαίο έως 10 μποφόρ με βαθμιαία μικρή εξασθένηση στα βόρεια.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από meteo.gr