Η Ωκεανίς έρχεται από την Σιβηρία με πολικό ψύχος και χιόνια, ίσως πιο ήπια τα φαινόμενα στην Αττική

Η Ωκεανίς έρχεται από την Σιβηρία με πολικό ψύχος και χιόνια, ίσως πιο ήπια τα φαινόμενα στην Αττική

Τελείωσαν οι Αλκυονίδες μέρες… με το Σαββατοκύριακο ο καιρός να δείχνει το πιο χειμωνιάτικο πρόσωπό του με χιόνια, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις βοριάδες στις ελληνικές θάλασσες.

Η «Ωκεανίς» θα έρθει στη χώρα μας από σήμερα το βράδυ και τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν το Σάββατο και την Κυριακή, με τα χιόνια ωστόσο να μη σκεπάζουν την Αθήνα. Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι μετεωρολόγοι η σφοδρή νέα κακοκαιρία να διαρκέσει μέχρι την Τρίτη.

Από τη Σιβηρία, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει στη χώρα μας μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας λόγω της έλευσης πολικού αέρα από τα βορειοδυτικά της Ευρώπης, μαζί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως όμως πάνω από τη θάλασσα. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται τόσο σε ορεινές περιοχές, ημιορεινές ακόμα και στα πεδινά, ενώ αρκετοί μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι το χιόνι θα φτάσει μέχρι και τα βότσαλα των ακτών, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

«Η βουτιά του υδραργύρου θα φτάσει μέσα σε λίγες ώρες ακόμα και τους 12ο C. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους την ανατολική και νότια χώρα», λέει στον «Ε.Τ.» ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Αρχικά ο νέος χιονιάς θα ξεκινήσει από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ κατά περιόδους νιφάδες θα πέφτουν και μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρωινό του Σαββάτου.

Οι περιοχές

Από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και τις πεδινές περιοχές κυρίως του νομού Φθιώτιδας. Στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο θα χιονίσει πυκνά κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά κατά διαστήματα και σε περιοχές ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα κυρίως στην ανατολική Στερεά, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια αλλά και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Την Κυριακή θα συνεχιστούν τα χιόνια στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο που το βράδυ θα εξασθενήσουν.

«Θα έχουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο, αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα», αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στην Αθήνα

Αν και ακόμα οι μετεωρολόγοι εξετάζουν τα καιρικά δεδομένα, τελικά φαίνεται πως τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα στην Αττική από όσο αρχικά είχαν εκτιμήσει αλλά στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Για τους Αθηναίους το Σάββατο θα ξεκινήσει βροχερό, ενώ στην Πάρνηθα θα πέσουν χιόνια. Οι νιφάδες στον νομό της Αττικής θα πέσουν ακόμα και στα σύνορα με τη Βοιωτία, όπως και στα βόρεια του νομού, όμως το κέντρο της Αθήνας με τα τελευταία δεδομένα φαίνεται πως δεν θα δει «άσπρη» νύχτα. Ωστόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι το βράδυ του Σαββάτου «δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας».

Από την ΕΜΥ στο χθεσινό δελτίο τύπου της για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα γίνεται λόγος ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πού θα χτυπήσει κυρίως η κακοκαιρία. «Εδώ και μέρες είχαμε αναφερθεί για τη συγκεκριμένη μεταβολή στα δελτία πρόγνωσης 3-7 ημερών από την ΕΜΥ, όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα – μόλις δύο 24ωρα πριν την έναρξη της κακοκαιρίας – δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με τη θέση των κέντρων των βαρομετρικών συστημάτων που θα μας επηρεάσουν. Θα ήταν καλό λοιπόν αυτό το στοιχείο να ληφθεί υπόψη από όσους έχουν δημόσιο λόγο για την ενημέρωση του κοινού στα ΜΜΕ».

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές το Σάββατο και την Κυριακή θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τη Δευτέρα θα παραμείνουν κατά τόπους στην Κρήτη.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες το Σάββατο

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ -4ο C

ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ -3ο C

ΚΑΣΤΟΡΙΑ -3ο C

ΑΓΡΑΦΑ -6ο C

ΦΛΩΡΙΝΑ -7ο C

ΓΙΑΝΝΕΝΑ -1ο C

ΑΜΦΙΣΣΑ -3ο C

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ -6ο C

ΜΕΤΣΟΒΟ -1ο C

ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 0° C

ΔΕΣΚΑΤΗ 0° C

via