Το τηλέφωνο - αστακός του Σαλβαντόρ Νταλί πουλήθηκε για 853.000 λίρες

Το τηλέφωνο - αστακός του Σαλβαντόρ Νταλί πουλήθηκε για 853.000 λίρες

Το τηλέφωνο – αστακός του Σαλβαντόρ Νταλί έπιασε 853.000 λίρες σε δημοπρασία. Οι Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας είναι ο νέος κάτοχος ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα σουρεαλιστικά έργα Τέχνης.

Αρχικά, το τηλέφωνο- αστακός του Σαλβαντόρ Νταλί που βρισκόταν πάντα σε βρετανικά χέρια, είχε πωληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Christie's σε ξένο αγοραστή αλλά θεωρήθηκε τεχνούργημα εξαιρετικής σημασίας για να φύγει από τη χώρα. Κατά συνέπεια, ετέθη εμπάργκο στην εξαγωγή του από τη χώρα και μετά τη νέα δημοπρασία κατέληξε στη συλλογή των Εθνικών Πινακοθηκών της Σκωτίας (National Galleries of Scotland ή εν συντομία NGS) αντί του ποσού των 853.000 λιρών.

daliphone

Η «συσκευή» είναι μία από τις έντεκα που δημιουργήθηκαν από τον Νταλί το 1938 κατά παραγγελία του εκκεντρικού και πάμπλουτου μαικήνα σουρεαλιστών τεχνών, Έντουαρντ Τζέιμς. Τέσσερις ήταν λευκές και οι υπόλοιπες κόκκινες, μία εκ των οποίων αποτελεί ιδιοκτησία της Tate Modern. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ιδρύματος στο οποίο τελικά κατοχυρώθηκε το τηλέφωνο, η Τέχνη του Νταλί υπήρξε πολλαπλώς επιδραστική στο έργο και την εικαστική αντίληψη διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Άντι Γουόρχολ και ο Ντάμιεν Χιρστ

1050108 va dali diner PR 148 149