Επεισόδια με τραυματισμούς στο ΟΑΚΑ, έρχεται τιμωρία

Επεισόδια με τραυματισμούς στο ΟΑΚΑ, έρχεται τιμωρία

Πολύ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ-Αγιαξ (0-2) για την 5η αγωνιστική του Champions League.

Οπαδοί της Ενωσης συγκρούστηκαν με αυτούς του Αγιαξ, στις τάξεις των οποίων φέρονται να έχουν ενταχθεί οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Ουσιαστικά ήταν η συνέχεια των θλιβερών επεισοδίων που διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα (26/11) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε ξεκαθαρίσει από το πρώτο security meeting της αναμέτρησης, ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με τους οπαδούς του Άγιαξ αν δεν είχαν μαζί τους και χούλιγκαν του Παναθηναϊκού. Αυτό το διευκρίνισαν και στον παρατηρητή. Ετσι, η ΑΕΚ θεωρεί πως η Αστυνομία φέρει ευθύνη επειδή επέτρεψε την παρουσία κουκουλοφόρων που φέρονται να είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Παράλληλα, στην τελευταία σύσκεψη πριν από τον αγώνα, οι άνθρωποι της ΑΕΚ εξήγησαν στους υπευθύνους του Άγιαξ ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα αν δεν συνεχιστεί η ομαδοποίηση με τους Παναθηναϊκούς οπαδούς. Όμως υπάρχουν φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν «πράσινους» στην εξέδρα των οπαδών του Άγιαξ κάτι το οποίο -σύμφωνα με την ΠΑΕ ΑΕΚ- σημαίνει ότι τους είχαν μαζί τους οι Ολλανδοί.

Είναι δεδομένο ότι υπόλογες απέναντι στην UEFA είναι και οι δύο ομάδες. Επεσε βόμβα μολότωφ, κροτίδες και πολλά αντικείμενα. Υπήρξαν τραυματισμοί, ανάμεσα στους οποίους και επτά οπαδών της ΑΕΚ.Τόσο ο Αγιαξ όσο και η ΑΕΚ είναι τιμωρημένοι με αναστολή και μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια φαίνεται πως δεν θα γλιτώσουν την οριστική τιμωρία.

Η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με τρόπο ονειρεμένο για την ΑΕΚ. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας εκπλήρωσε τον πρώτο στόχο της χρονιάς και προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Παράλληλα, κατάφερε να υπερβεί τον πήχη που ο προπονητής της είχε τοποθετήσει πολύ ψηλά στην πρώτη του επαφή με τα ΜΜΕ: «Να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω από πέρσι».

Δύο μήνες μετά και αφού η ΑΕΚ βίωσε τον πιο «μαύρο» Νοέμβρη της σύγχρονης ιστορίας της, η πρόκριση επί της Σέλτικ και επί της Βίντι μοιάζει πολύ μακρινή.

Ο ενθουσιασμός από εκείνους τους αγώνες αργοσβήνει ακόμα και ως ανάμνηση, πολλώ δε μάλλον ως ιστορική και καταγεγραμμένη επιτυχία. Γιατί αυτή εξαρτάται και από το «μετά». Από την πορεία της ομάδας στους ομίλους. Και το «μηδέν» είναι πολύ βαρύ για την ΑΕΚ.«Στόχος μας είναι να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Να κερδίσουμε κάτι, όχι απλώς να βρισκόμαστε στους ομίλους», είχε πει ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ανήμερα της κλήρωσης που έφερε την ΑΕΚ αντιμέτωπη με τον Αγιαξ, τη Μπάγερν και τη Μπενφίκα.

Στην προσπάθεια αυτή η αποτυχία ήταν μεγάλη, η αστοχία απελπιστική.Σύμφωνα με τις στατιστικές αναλύσεις, η ΑΕΚ είναι η λιγότερο επιθετική, η λιγότερο επικίνδυνη ομάδα από τις «32» που μετέχουν στους ομίλους. Στοιχείο που ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα, με εξαίρεση τον εντός έδρας αγώνα με τη Μπενφίκα. Εκεί «στραβώσαν» τα πάντα, όταν χάθηκε η ευκαιρία για μια ιστορική ανατροπή.

Ακολούθησαν τρία ματς όπου η ΑΕΚ «εξαφανίστηκε» από το γήπεδο, καθώς δεν τιμά την ιστορία του συλλόγου να επιχειρηματολογεί κανείς πάνω σε «τιμητικές ήττες», ειδικά όταν αυτές συνοδεύονται από υπερ-αμυντικά συστήματα και από «μηδέν» παραγωγικότητα στην επίθεση.

Με άλλα λόγια, δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει την επίτευξη ενός στόχους, όταν αυτός είναι να μην δεχτεί πολλά γκολ!Με την Μπενφίκα η ΑΕΚ δεν έχασε «τιμητικά». Εχασε άδικα με βάση την εικόνα του παιχνιδιού στο Β΄ ημίχρονο. Όμως σε δύο ματς με τη Μπάγερν και στο χθεσινό (27/11) με τον Αγιαξ, ηττήθηκε παίζοντας επί 90 λεπτά αμυντικό ποδόσφαιρο, χωρίς πρωτοβουλία, χωρίς ενέργεια, χωρίς πίστη στις δυνατότητές της,με αρνητικό ρεκόρ σε τελικές προσπάθειες.

Ο αποκλεισμός τριών βασικών ποδοσφαιριστών την παραμονή του ματς με τον Αγιαξ, δεν δικαιολογείται από το «πήραμε την απόφαση μια ώρα αρχύτερα» που υποστήριξε ο Ουζουνίδης. Ο Σιμόες, ο Μπακασέτας και ο Λαμπρόπουλος θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ΑΕΚ να σταθεί «όρθια» στην Ευρώπη και να τεθούν εκτός ομάδας στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το ματς με τη Μπενφίκα, αφού δεν συμφώνησαν στο οικονομικό.

Εστω, ας έπαιζαν μόνο εναντίον του Αγιαξ, αφού τουλάχιστον η απουσία του Σιμόες στο κέντρο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Οσο για τον Μάρκο Λιβάγια, τα λόγια περιττεύουν, καθώς οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο Κροάτης που θεωρείται το κορυφαίο «όνομα» της ομάδας, κατέγραψε ένα απίστευτο ρεκόρ, καθώς κατάφερε να είναι τιμωρημένος στα 473 από τα συνολικά 540 αγωνιστικά λεπτά των ομίλων του Champions League! Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του θεσμού.

Στο «ταμπλό» η βαθμολογία γράφει «μηδέν» και τα τέρματα 2-12. Η επιστροφή σε όμιλο του Champions League που προετοίμαζε τους φίλους της Ενωσης για ένα μεγάλο πάρτι, εξελίχθηκε σε εφιάλτη.«Ασορτί» με την Κ19 του συλλόγου που έχει 5 ήττες και 2-23 τέρματα στο Youth League. Άλλη ηλικία, διαφορετικά κριτήρια, αλλά ίδιο όνομα και ίδιο σήμα στο στήθος. Ακόμα ένα πλήγμα στοπρεστίζ του συλλόγου.
Αλλά υπάρχει ακόμα ένα ματς, ακόμα ένα κεφάλαιο. Η ΑΕΚ ως συνολικός οργανισμός οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο τελευταίος αγώνας με την αδιάφορη (οριστικά 3η) Μπενφίκα στη Λισαβόνα, είναι πιο κρίσιμος απ΄ότι δείχνει η κατάταξη. Διακυβεύεται η υστεροφημία του συλλόγου κι αυτό είναι πολύ πιοσημαντικό από τον αποκλεισμό.
Του Γιώργου Μανταίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ