Γαλλία-Δανία, ήλθε το πρώτο 0-0, πέρασαν και οι 2

Η Γαλλία κατέκτησε την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο του μουντιάλ 2008, αφού στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής του μουντιάλ 2018 που έγινε στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με τη Δανία και στη φάση των «16» θα αντιμετωπίσει την ομάδα η οποία θα καταταγεί δεύτερη στον 4ο όμιλο (30/6, Καζάν). Η Δανία που πέρασε ως δεύτερη θα παίξει εκτός μεγάλου απροόπτου με την Κροατία (1/7, Νίζνι Νόβγκοροντ). Αυτό ήταν και το πρώτο παιχνίδι μέχρι τώρα στο μουντιάλ που έληξε ισόπαλο χωρίς να σημειωθεί κάποιο τέρμα.

Με αρκετές αλλαγές παρουσιάστηκαν οι δύο ομάδες στο αρχικό τους σχήμα και κυρίως η Γαλλία, αφού ο Ντιντιέ Ντεσάμπ άφησε εκτός τον τερματοφύλακα Γιορίς και τους Πογκμπά, Ματουϊντί, Παβάρντ, Ουμτιτί και Εμπαπέ (μπήκε αλλαγή στο Β΄ ημίχρονο), ενώ ο Αγκε Χαρέιντε θέλησε να ξεκουράσει τους επιθετικούς του Γιόργκενσεν και Πόουλσεν.

Γρήγορο παιχνίδι με δυνατές μονομαχίες από την αρχή χωρίς τις μεγάλες φάσεις είχαμε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά με διάθεση από τις δύο ομάδες να παίξουν καλό ποδόσφαιρο και να σκοράρουν, με τη Γαλλία να έχει στο διάστημα αυτό την κατοχή της μπάλας.

Στο 6΄ κεφαλιά του Κιάερ άουτ, ενώ οι Γάλλοι απαντούν στο 15΄ με σουτ του Ζιρού που έδιωξε ο Σμάιχελ και στο 16΄ κεφαλιά του Βαράν λίγο άουτ. Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα έχασαν οι Δανοί στο 30΄ με τον Έρικσεν, ο οποίος σε τετ α τετ με τον Μανταντά δεν κατάφερε να τον νικήσει. Στο 33΄ φαλτσαριστό δυνατό σουτ του Ντεμπελέ η μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Σμάιχελ.

Οι Δανοί μπήκαν πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ οι Γάλλοι έδωσαν περισσότερο βάρος στις αντεπιθέσεις. Έτσι, σουτ του Γκριεζμάν στο 51΄ είχαμε την επέμβαση του Σμάιχελ, ενώ στο 54΄ σε εκτέλεση φάουλ του Έρικσεν μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια ο Ματαντά. Στο 59΄ νέο σουτ του Έρικσεν πάνω από τα δοκάρια. Η Γαλλία απαντά στο 70΄με δυνατό σουτ λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Σμάιχελ από τον Φεκίρ που λίγο νωρίτερα αντικατέστησε τον Γκριεζμάν ο οποίος δεν φάνηκε ιδιαίτερα στον αγώνα.

Τέλος στο 82΄ ο Σμάιχελ είχε μία ακόμη θετική επέμβαση σε νέο σουτ του Φεκίρ και τελικά ο αγώνας ολοκληρώθηκε 0-0 με τις δύο ομάδες να παίρνουν την πρόκριση για στην επόμενη φάση.

Διαιτητής: Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία)
Κίτρινες κάρτες: 45'+3΄ Μ. Γιόργκενσεν
Κόκκινες κάρτες:

Οι συνθέσεις:

ΔΑΝΙΑ (Αγκε Χαρέιντε): Σμάιχελ, Κιάερ, Κρίστενσεν, Ντιλέινι (90΄+3' Λέραγκερ), Έρικσεν, Μπρέιθγουεϊτ, Μ. Γιόργκενσεν, Ντάλσγκααρντ, Στρίγκερ Λάρσεν, Κορνέλιους (75΄ Ντόλμπεργκ), Σίστο (60΄ Φίσερ).

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μανταντά, Κιμπέμπε, Βαράν, Γκριεζμάν (68΄ Φεκίρ), Λεμάρ, Ζιρού, Ντεμπελέ (78΄ Εμπαπέ), Καντέ, Ενζονζί, Σιντιμπέ, Ερναντές (50΄ Μεντί).

Με νίκη γοήτρου ολοκλήρωσε το Περού την πρώτη του παρουσία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 36 χρόνια. Οι Νοτιοαμερικανοί, οι οποίοι δεν είχαν ελπίδες πρόκρισης, επιβλήθηκαν 2-0 της Αυστραλίας στο Σότσι (18΄ Καρίγιο, 50΄ Γκερέρο) και κατέλαβαν την τρίτη θέση στον 3ο όμιλο του Μουντιάλ της Ρωσίας, αφήνοντας τέταρτους τους «socceroos».

Η Αυστραλία ήθελε μόνο νίκη για να ελπίζει σε πρόκριση (περιμένοντας παράλληλα ήττα της Δανίας από τη Γαλλία στη Μόσχα), αλλά το έργο της δυσκόλεψε πολύ από τη στιγμή που βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 18΄. Μετά από βαθιά μπαλιά του Γκερέρο, ο Καρίγιο έπιασε ένα μονοκόμματο σουτ από τη γωνία της μεγάλης περιοχής και νίκησε τον Ράιαν, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ των «Ινκας» στη διοργάνωση. Οι παίκτες του Μπερτ Φαν προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά η εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Ρόγκιτς στο 27΄ σταμάτησε στον Γκαλέσε, ενώ στο 34΄ οι Περουβιανοί αμυντικοί πρόλαβαν τον Λέκι τη στιγμή που ήταν έτοιμος να αξιοποιήσει την ασίστ του Κρούζε και να σκοράρει από κοντά.

Οι ελπίδες των Αυστραλών για ανατροπή «έσβησαν» στο 50΄, όταν μετά από προσπάθεια του Κουέβα, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στον Γκερέρο και ο πολύπειρος αρχηγός των Νοτιοαμερικανών κατάφερε με δύσκολο γυριστό σουτ να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του. Ο Φαν Μάρβαϊκ επιστράτευσε και τον βετεράνο Τιμ Κέιχιλ, αλλά η κατάσταση δεν ήταν πια αναστρέψιμη. Ο Μπέχιτς έχασε καλή ευκαιρία στο 60΄, καθώς το σουτ που επιχείρησε κόντραρε και έφυγε δίπλα από το δοκάρι, όμως σύντομα τα «καγκουρό» απογοητεύτηκαν και... συμβιβάστηκαν με τη μοίρα τους.

Διαιτητής: Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)

Κίτρινες κάρτες: Γέντινακ (10΄), Αρζάνι (60΄), Ρόγκιτς (66΄), Μίλιγκαν (88΄) - Γιοτούν (45΄), Ουρτάδο (79΄)

Κόκκινες κάρτες: -

Οι συνθέσεις:

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Μπερτ Φαν Μάρβαικ): Ράιαν, Μπέχιτς, Μίλιγκαν, Σένσμπερι, Ρισντόν, Μούι, Γέντινακ, Ρόγκιτς (72΄ Ιρβάιν), Λέκι, Κρούζε (58΄ Αρζάνι), Γιούριτς (53΄ Κέιχιλ)
ΠΕΡΟΥ (Ρικάρντο Γκαρέκα): Γκαλέσε, Τράουκο, Σανταμαρία, Ράμος, Αντβίνκουλα, Γιοτούν (46΄ Ακίνο), Τάπια (63΄ Ουρτάδο), Φλόρες, Κουέβα, Καρίγιο (79΄ Καρταχένα), Γκερέρο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ