Σε δραματικά ματς προκρίθηκαν Ισπανία, Πορτογαλία

Στους «16» οι Ισπανοί θα αντιμετωπίσουν τη διοργανώτρια Ρωσία, που προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 1ο όμιλο. Αντίθετα, το συγκρότημα του Ερβέ Ρενάρ, που απόψε σημείωσε τα πρώτα τέρματά του στη διοργάνωση, έδειξε πως θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη.

Την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας σφράγισε και τυπικά στο Καλίνινγκραντ η Ισπανία, παρά την ήττα από το Μαρόκο με 1-2 (19΄ Ίσκο - 14΄ Μπουταΐμπ, 81΄ Εν-Νεσιρί). Οι Ίβηρες τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του 2ου ομίλου, πίσω από την Πορτογαλία και στους «16» θα αντιμετωπίσουν την Ουρουγουάη, που προκρίθηκε ως πρώτη από τον 1ο όμιλο. Αντίθετα, για το συγκρότημα του Ερβέ Ρενάρ, που απόψε σημείωσε τα πρώτα τέρματά του στη διοργάνωση, ήταν μια νίκη γοήτρου, καθώς είχε ήδη αποκλειστεί.

Η ομάδα του Ιέρο προσπαθούσε να επιβάλει το ρυθμό της, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ από... ερασιτεχνικό λάθος. Στο 14΄ Ινιέστα και Σέρχιο Ράμος «πούλησαν» την μπάλα κι έδωσαν την ευκαιρία στον Μπουταΐμπ να βρεθεί απέναντι στον Ντε Χέα και να τον πλασάρει, ανοίγοντας το σκορ. Οι Μαροκινοί, πάντως, δεν χάρηκαν για πολύ την επιτυχία τους, αφού πέντε λεπτά αργότερα ο Ινιέστα συνεργάστηκε με τον Ντιέγκο Κόστα και γύρισε στον Ίσκο, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής ισοφάρισε.

Από εκεί και ύστερα ακλούθησε ένα δεκάλεπτο σκληρού παιχνιδιού από την αφρικανική ομάδα, με τον Ιρμάτοφ να αναγκάζεται να δείξει τέσσερις κίτρινες κάρτες στους παίκτες του Ερβέ Ρενάρ. Οι «φούριας ρόχας» είχαν πάντως προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία τους κι έδιναν δικαιώματα στους αντιπάλους τους, που στο 55΄ άγγιξαν το 2-1 αλλά δεν το πέτυχαν, αφού το εντυπωσιακό σε δύναμη σουτ του Άμραμπατ έστειλε την μπάλα περίπου στη συμβολή των δοκών του Ντε Χέα.

Στο δίλεπτο 62΄- 63΄ η Ισπανία έχασε δυο καλές ευκαιρίες, όταν στην πρώτη περίπτωση ο Σαΐς απέκρουσε πριν η μπάλα περάσει στη γραμμή και τη δεύτερη η κεφαλιά του Πικέ, από εκτέλεση κόρνερ, πέρασε μόλις άουτ. Η «φλυαρία» τους πληρώθηκε τελικά στο 81ο λεπτό, όταν ο Εν-Νεσιρί, που είχε περάσει ως αλλαγή μερικά λεπτά πριν, νίκησε στον αέρα τον Ράμος και με κεφαλιά έγραψε το 1-2. Τελικά, τον πολύτιμο βαθμό έδωσε στην Ισπανία ο Ιάγκο Άσπας, που σκόραρε με τακουνάκι στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Το γκολ αρχικά ακυρώθηκε ως οφσάιντ, αλλά με τη βοήθεια του VAR διαπιστώθηκε ότι ο σκόρερ βρισκόταν σε... νόμιμη θέση.

Διαιτητής: Ραβσάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)

Κίτρινες κάρτες: 22΄ Ελ Αχαμαντί, 29΄ Ν. Άμραμπατ, 31΄ Ντα Κόστα, 31΄ Μπουσούφα, 89΄ Μουνίρ, 90΄+3 Χακίμι

Οι συνθέσεις:
ΙΣΠΑΝΙΑ (Φερνάντο Ιέρο): Ντε Χέα, Καρβαχάλ, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Τζόρντι Αλμπα, Μπουσκέτς, Αλκάνταρα (74΄ Αλκάνταρα), Ίσκο, Νταβίντ Σίλβα (84΄ Ροντρίγκο), Ινιέστα, Ντιέγκο Κόστα (74΄ Άσπας)

ΜΑΡΟΚΟ (Ερβέ Ρενάρ): Ελ Κατζούι, Χακίμι, Σαΐς, Ντα Κόστα, Μεντίλ, Μπουσούφα, Ελ Αχμάντι, Ζιγιάκ (85΄ Μπουαντούζ), Μπελχαντά (63΄ Φαχρ), Ν. Άμραμπατ, Μπουταΐμπ (72΄ Εν-Νεσιρί)

Η Πορτογαλία βρέθηκε ενώπιον ακόμη και αποκλεισμού, αλλά τελικά ο βαθμός της ισοπαλίας (1-1) αποδείχθηκε «χρυσός», με τους Ίβηρες να παίρνουν την πρόκριση στους «16» ως δεύτεροι του Β' ομίλου, που τους στέλνει πάνω στην Ουρουγουάη (1η Α' ομίλου). Στην αναμέτρηση της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής στο Σάρανσκ, ο Κουαρέσμα άνοιξε για την Πορτογαλία το σκορ στο 45΄ και έγινε ο γηραιότερος παίκτης που βρίσκει δίχτυα στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο (34χρ, 272 ημερών), παίρνοντας το... χρίσμα από τον Γιάχια Γκολμοχαμαντί, όταν είχε σκοράρει για το Ιράν απέναντι στο Μεξικό το 2006 (35χρ,, 84 ημερών). Ωστόσο ο επιθετικός του Ολυμπιακού, Καρίμ Ανσαριφάρντ, έβαλε «φωτιά» στο παιχνίδι στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ισοφαρίζοντας σε 1-1 με πέναλτι, ενώ ο Ταρεμί αστόχησε σε μοναδική ευκαιρία στο επόμενο λεπτό για το γκολ που θα έστελνε το Ιράν στους «16». Να σημειωθεί ότι στο 53΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε αστοχήσει σε πέναλτι για την Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία μπήκε δυνατά, κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν κατάφερε να ανοίξει το σκορ, μέχρι το 45΄, όταν ο Κουαρέσμα μετά από εξαιρετικό 1-2, έκανε το σουτ με το εξωτερικό, από τη γωνία της μεγάλης περιοχής, στέλνοντας την μπάλα στο δεξί «Γ» της εστίας του Μπεϊρανβάντ και την ομάδα του στα αποδυτήρια στο 1-0.

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, ο αγώνας δεν έκρυβε εκπλήξεις, με τον Ρονάλντο να ανατρέπεται στο 50΄ και να κερδίζει πέναλτι. Ωστόσο, ο αστέρας της ομάδας του Φερνάντο Σάντος είδε τον Μπεϊρανβάντ να αποκρούει την εκτέλεση του στο 53΄, στερώντας από την Πορτογαλία τη δυνατότητα να «καθαρίσει» πρόωρα την υπόθεση πρόκριση και την πρώτη θέση του ομίλου.

Όσο περνούσαν τα λεπτά οι Ίβηρες κατέβαζαν ταχύτητα, με το Ιράν να αρπάζει την ευκαιρία και στο 90+3΄ να κερδίζει πέναλτι. Ο Ανσαριφάρντ εκτέλεσε ισοφαρίζοντας σε 1-1, ενώ στο επόμενο λεπτό η ομάδα του Κεϊρόζ είχε την ευκαιρία για την έκπληξη, όταν ο Ταρεμί αστόχησε σε κοντινό σουτ από τα αριστερά της εστίας του Πατρίσιο. Αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία του Ιράν, με το σφύριγμα της λήξης να βρίσκει την Πορτογαλία στη δεύτερη θέση του ομίλου.

Διαιτητής: Ενρίκε Καθέρες (Παραγουάη)
Κίτρινες Κάρτες: Σαρντάρ (54΄) - Γκερέιρο (33΄), Ρονάλντο (83΄), Σεντρίκ (90+8΄)

ΙΡΑΝ (Κεϊρόζ): Μπεϊρανβάντ, Χατζισαφί (56΄ Μοχαμαντί), Εζατολαχί (75΄ Ανσαριφάρντ), Πουραλιγκαντζί, Ομίντ, Αμίρι, Ταρέμι, Τζαχανμπάχς (70΄ Γκόντος), Χοσεϊνί, Σαρντάρ, Ραμίν.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Πέπε, Ράφαελ Γκερέιρο, Φόντε, Ρονάλντο, Αντρέ Σίλβα, Ζοάο Μάριο (84΄ Ζοάο Μοουτίνιο), Γουίλιαμ Καρβάλιο, Κουαρέσμα (70΄ Μπερνάντο Σίλβα), Σέντρικ, Αντριέν Σίλβα (90+6΄ Γκουέντες).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ