Αμέτρητες οι τσούχτρες στον Πατραϊκό, οι επιστήμονες συστήνουν να απαγορευτεί η κολύμβηση αν εμφανιστούν ξανά

Αμέτρητες οι τσούχτρες στον Πατραϊκό, οι επιστήμονες συστήνουν να απαγορευτεί η κολύμβηση αν εμφανιστούν ξανά

Οι επιστήμονες δεν έχουν επαρκή δεδομένα για τα αίτια της εμφάνισης μεδουσών στον Κορινθιακό και προτείνουν απαγόρευση κολύμβησης εφόσον επανεμφανιστούν.

Από την άλλη, η κυβέρνηση «απαντά» στο πρόβλημα με πλωτά δίχτυα.Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «Προστασία Κολυμβητικών Περιοχών από πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος των ακτών Λουτρακίου, Σχίνου και Λίμνης Βουλιαγμένης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018.

Ετσι με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ τοποθετηθεί πλωτό δίχτυ για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τις χιλιάδες τσούχτρες στον Κορινθιακό.

Αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού για τις εταιρίες που θα ενδιαφερθούν να προμηθεύσουν τους παραθαλάσσιους δήμους με τα ειδικά δίχτυα, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η τοποθέτησή τους.

Αγνοια για τα αίτια του φαινομένου δηλώνουν επιστήμονες

Ωστόσο, σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα στην Πάτρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι εισηγητές επιστήμονες, αναφέρθηκαν στην έλλειψη επαρκών δεδομένων, από τη μελέτη των οποίων μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι προσκεκλημένοι επιστήμονες δεν κατάφεραν να διαφωτίσουν σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ούτε για την μελλοντική διάρκειά του και την πιθανή επανεμφάνισή τους.

«Δεν έχουμε σαφή εικόνα ούτε για το πότε ξεκίνησε το πρόβλημα ούτε πόσο θα κρατήσει» ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κων/νος Κουτσικόπουλος.

Ζήτησε, μάλιστα, να τοποθετηθούν και απαγορευτικές πινακίδες για την κολύμβηση σε περιοχές, όπου πρόκειται να επανεμφανιστούν και φέτος, για να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή από πιθανά τσιμπήματα και τραυματισμούς.

Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εξήγησε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η μακροπρόθεσμη λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με λεπτομερή αποτύπωση της υδρογραφικής κατάστασης στον Κορινθιακό, αλλά και με εξακρίβωση της κατάστασης του πελαγικού τροφικού πλέγματος στο οικοσύστημα του Κορινθιακού. Ταυτόχρονα επεσήμανε, ότι το φαινόμενο των μεδουσών εκδηλώνεται στον Κορινθιακό κόλπο και μεταφέρεται στον Πατραϊκό.

Από τη πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, παρέπεμψε στη διεθνή εμπειρία και τόνισε μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται μία δομή που θα παράγει γνώση για την έρευνα και τη διαχείριση του φαινομένου, η οποία θα είναι χρήσιμη και για το μέλλον.

Η Παρασκευή Καραχλέ, ερευνήτρια Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων εκ μέρους του ΕΛΚΕΘΕ, παρέθεσε τα αποτελέσματα μελέτης για τη μέση αλιεία, σημειώνοντας ότι από αυτά δεν επιβεβαιώνονται συνθήκες υπεραλίευσης στον Κορινθιακό, αλλά πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα και καταγραφές για την παράκτια και την ερασιτεχνική αλιεία.

Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξιος Ράμφος, επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρατήρησε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων για τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών και εκτίμησε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αξιόπιστη ενημέρωση, με στόχο την προστασία των πολιτών.

Καλωσορίζοντας ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τους συμμετέχοντες στην ημερίδα τόνισε ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας, να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπου κριθεί ότι απαιτείται, διότι είναι ευθύνη όλων μας να διαμορφώσουμε από κοινού το διαχειριστικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Κορινθιακού κόλπου».

Πηγή: ΑΠΕ