Μεγαλύτερα βάρη για ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ

Μεγαλύτερα βάρη για ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ

«Χειρουργικές» παρεμβάσεις στον κύριο ή στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ απαιτεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε να αποφευχθούν αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές και κυρίως στην περιφέρεια της χώρας.

Η κυβέρνηση στην παρούσα χρονική στιγμή επιθυμεί η διαδικασία να πραγματοποιηθεί με πλήρη μυστικότητα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θέλει να διαρρεύσουν οι εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων αλλά και οι τροποποιήσεις που θα γίνουν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι έτοιμες πριν από τα τέλη Απριλίου.

s22a_2703akinita-times-ektim

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι εάν υιοθετηθούν οι τιμές των εισηγητών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εφαρμοσθούν χωρίς καμία άλλη τροποποίηση, θα προκύψουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιοχές που η τιμή ζώνης σήμερα είναι στα όρια των 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μειώσεις σε άλλες περιοχές που η τιμή ζώνης κυμαίνεται μεταξύ 2.500 ευρώ και 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού διαπιστωθούν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν, θα επαναπροσδιορισθούν οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ και πολύ πιθανόν του συμπληρωματικού που επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος συντελεστής για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με βάση τις εισηγήσεις, πολλές περιοχές που η τιμή ζώνης ήταν στα όρια των 500 ευρώ θα βρεθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος θα αυξηθεί καθώς το επόμενο κλιμάκιο προβλέπει συντελεστή 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για παράδειγμα:

Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 70 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς πρόσοψη, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή όπου σήμερα η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 500 ευρώ. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας έγινε το 1990. Ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ανωτέρω ακίνητο ανέρχεται στα 140 ευρώ. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης ανέλθει στα 700 ευρώ, ο ΕΦΝΙΑ θα διαμορφωθεί στα 196 ευρώ, ενώ εάν φθάσει τα 800 ευρώ η τιμή ζώνης ανά τ.μ., ο ΕΝΦΙΑ θα φθάσει τα 203 ευρώ. Αν και πρόκειται για μικρή αύξηση, ωστόσο θα προκαλέσει σε κάθε περίπτωση μεγάλα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που είχε δηλώσει ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται».

Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε επιβάρυνση ακόμα και της τάξεως των 10 ευρώ θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα. Στις σκέψεις λοιπόν του οικονομικού επιτελείο είναι να προχωρήσει σε μικρές αλλαγές στα κλιμάκια. Για παράδειγμα, το πρώτο κλιμάκιο που αφορά ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. να φθάσει ενδεχομένως τα 650 ή 700 ευρώ, με τον πρώτο συντελεστή που ανέρχεται όπως προαναφέρθηκε στα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο να διατηρηθεί.

Το κενό

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα δημιουργούσε εισπρακτικό κενό. Στην περίπτωση αυτή το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε να βρει από πού θα αντλήσει το εισπρακτικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί. Μια λύση είναι να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια επιβαρύνοντας κάποιες κατηγορίες με το ποσόν των 50-100 ευρώ συνολικά. Διαφορετικά, το κενό που θα δημιουργηθεί θα αντληθεί μέσω του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στις περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή