Το εξάμηνο 'αξιοπρέπειας' επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ ή 200;

Το εξάμηνο 'αξιοπρέπειας' επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ ή 200;

Την εκτίμηση ότι το κόστος της κρίσης του 2015 για την Ελλάδα ήταν μάλλον διπλάσιο από τα 100 δισ. ευρώ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΕuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant και ερωτηθείς αν το εξάμηνο επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ -ποσό που έχει εκτιμήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ-, ο κ. Βίζερ σημείωσε πως πιστεύει ότι «μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης. Ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».

Ο κ. Βίζερ επεσήμανε ότι κανένας δεν έσκαψε τον λάκκο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα βρέθηκε μόνη της με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας της πολιτικής ή και των παραλείψεων διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το 2012 είχε προετοιμάσει ο ίδιος ένα σχέδιο με το όνομα «Ζ» για το ενδεχόμενο Grexit, ενώ σημείωσε ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012, αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πιο δραματικές.

Πηγή: Ναυτεμπορική