Μίκης Θεοδωράκης: «Ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας»

Με μία συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά σε έντονο εθνικιστικό πνεύμα ομιλία απευθύνθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Σύνταγμα. Χαρακτήρισε μειοψηφική τη σημερινή κυβέρνηση, ζήτησε δημοψήφισμα, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από την πολιτική των γειτόνων.

Εν μέσω συνθημάτων με έντονο εθνικιστικό και επιθετικό χαρακτήρα ο Μίκης Θεοδωράκης πραγματοποίησε μία σκληρή ομιλία τοποθετούμενος για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Οι διοργανωτές, άλλωστε, περίμεναν πολλά σε επίπεδο σημειολογίας από την ομιλία αυτή και ο Μίκης Θεοδωράκης τους «δικαίωσε» με λόγια εμπρηστικά και σε ακραίο ύφος.

Ξεκίνησε την ομιλία του σε ειρωνικό ύφος λέγοντας «Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι. Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα, κυρίαρχε λαέ. Για να μη σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες, κυρίαρχε ελληνικέ λαέ. Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή και με κάθε θυσία και σ' ευχαριστώ γι' αυτό».

Αφιέρωσε την ομιλία του στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και σημείωσε «Εγώ δεν ντρέπομαι, όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα».

Ανά τακτά διαστήματα ο κ. Θεοδωράκης σταματούσε τον λόγο του για να ακουστούν συνθήματα όπως «Μίκη αλλάζεις την ιστορία», «Ένας είναι ο αρχηγός ο κυρίαρχος λαός», «Η Μακεδονία είναι ελληνική»

Χρησιμοποιώντας πολύ υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε «Ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής, περιφρονώ τον φασισμό σε όλες του τις μορφές, προπαντός στην πιο απατηλή και επίκδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι, δειλοί τρομοκράτες, σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας, οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες. Είναι θλιβεροί απόφοιτοι ενός συστήματος που μας πονά γιατί πεθαίνει και το ξέρει και για αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο».

Κατά την ομιλία του για το θέμα της ονομασίας δήλωσε ότι «Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους εις βάρους των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου. Ο στόχος λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές σκοπιανών και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι των βασιλέων της Μακεδονίας».

«Πρέπει κι εμείς να αναγνωρίσουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο να ζητάμε από αυτούς να αλλάξουν το όνομά τους. Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας γιατί τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Σας ρωτώ έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση κατά την άποψή είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και να μη συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει άλλη χώρα Μακεδονία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Στη συνέχεια ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε «κυβέρνηση μειοψηφίας» τη σημερινή και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το όνομα της ΠΓΔΜ.

«Την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι δυνατό να τη λάβει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν μια κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει την υπογραφή της σε απλή ή σύνθετη ονομασία είναι υποχρεωμένη να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μας αφορά πώς τους λένε οι άλλοι, μόνο με τη δική μας βούλα μπορούν να ονομαστούν».

«Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική. Ζήτω ο ελληνικός λαός» είπε καταλήγοντας ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πηγή: Η Εφημερίδα των συντακτών