Σεντένο: Με την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση

Σεντένο: Με την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση

Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ τόνισε ότι με το κλείσιμο όλων των προαπαιτουμένων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Όπως σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το Eurogroup χαιρέτισε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων και έδωσε εντολή στο EuroWorking Group να ελέγξει την πρόοδο των δράσεων που απομένουν να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Τόνισε επίσης ότι επετεύχθη συμφωνία για το ύψος της επόμενης δόσης, η οποία θα ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ. Όπως συμπλήρωσε, από τα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ.

Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις, ανέφερε ότι από τα 6,7 δισ. ευρώ, 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, 1,7 δισ. θα διατεθούν για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και 1,9 δισ. για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, εν όψει του τέλους του προγράμματος.

Είπε επιπλέον ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η «ιδιοκτησία» του προγράμματος, ενώ εξήγησε ότι η Αθήνα πρέπει να διαμορφώσει μια δική της «συνολική στρατηγική ανάπτυξης» για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σεντένο επεσήμανε ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα διερευνήσουν πώς θα συνδεθεί με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: naftemporiki.gr