Τσίπρας: Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας – Εκλογές το 2019

Την πεποίθηση ότι το 2018 «θα είναι η χρονιά της Ελλάδας» εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον «RealFm 97.8», όπου μίλησε για τη μετά το μνημόνιο εποχή, το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Τον Αύγουστο του 2018 προβλέπεται το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης, «άρα βγαίνουμε από τα μνημόνια και, το κυριότερο, έχω την αίσθηση ότι βγαίνουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με αυτό που βρισκόμασταν τρία χρόνια πριν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο τερματισμός των μνημονίων πρέπει να συνοδευτεί από τον τερματισμό των παθογενειών που οδήγησαν στην κρίση.

Είπε, επίσης, ότι η χώρα έχει περάσει μια πολύ μεγάλη εθνική περιπέτεια, μια τραγωδία, καθώς μέσα στα πρώτα δύο χρόνια έχασε το 25% του εθνικού πλούτου της ενώ δεν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, και τόνισε: «Αυτή την περιπέτεια, αυτή την τραγωδία, πρέπει να την έχουμε ως μάθημα».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά τη δυνατότητα, ή την προοπτική, η χώρα να ξαναμπεί σε μια τέτοια περιπέτεια, να χάσει δηλαδή τον έλεγχο των οικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων της και άρα να παραδώσει ένα μεγάλο τμήμα της κυριαρχίας της στους όποιους δανειστές», διευκρίνισε.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Η αντιπολίτευση προπαγανδίζει την καταστροφή ούτως ή άλλως εδώ και πάρα πολύ καιρό, γιατί βασική της επιθυμία δεν είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία στην οποία αυτή μας έβαλε, αλλά βασική επιθυμία της είναι η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος, όχι μόνο σε επίπεδο φυσικών προσώπων πολιτικής εξουσίας, αλλά και σε επίπεδο ήθους και σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης».

«Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι εδώ και πολλές φορές λανθασμένες εκτιμήσεις τους για την ημερομηνία των εκλογών» είπε και πρόσθεσε: «Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι αυτές δεν θα είναι το '18, θα είναι το '19, στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβερνητικής».

Σε ερώτημα για τις σχέσεις με την Τουρκία και αν πρέπει να περιμένουμε τον κ. Ερντογάν ξανά με το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Είναι προγραμματισμένο αυτό, νομίζω, να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα εργαστούμε, νομίζω, σε αυτή την κατεύθυνση με εποικοδομητικό τρόπο και από τις δυο πλευρές παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, και είναι σε όλους μας γνωστά, στις σχέσεις μας. Αλλά πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να μην συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα τα υπαρκτά να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική, το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας παρά τις υπαρκτές διαφορές μας».

Αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δήλωσε αισιόδοξος. «Μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε και πρόσθεσε ότι στον βαθμό που υπάρχει πράγματι από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα («μένει να τα δούμε όμως αυτά»), μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου.

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών