Παναθηναϊκός 1-1 με τη Ξάνθη, Πρώτος ο Ολυμπιακός

Παναθηναϊκός 1-1 με τη Ξάνθη, Πρώτος ο Ολυμπιακός

Στο καλύτερό του εφετινό ματς μακριά από το «Απόστολος Νικολαΐδης», ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φύγει με τη νίκη από τη Ξάνθη (1-1) κι ολοκλήρωσε τον Α΄ γύρο της Super League χωρίς «τρίποντο» εκτός έδρας!

Για 6ο σερί ματς έμειναν χωρίς νίκη οι «πράσινοι» παρότι έχασαν σωρεία κλασικών ευκαιριών να «καθαρίσουν» το ματς στα Πηγάδια από το πρώτο 45λεπτο. «Όπου φτωχός κι η μοίρα του», όμως, καθώς στην πρώτη επίσκεψη στα καρέ του «τριφυλλιού» στην επανάληψη, η Ξάνθη βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει και να κλείσει το πρώτο μισό της περιόδου με 18 βαθμούς (8η), ενώ ο Παναθηναϊκός έμεινε 10ος με 16.

Από το 15΄ και μετά η ομάδα του Μαρίνου υζουνίδη κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο. Αφού προειδοποίησε στο 13΄ με την κεφαλιά του Πίσπα, στο 18΄ ο Άλτμαν με δυνατό σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής άνοιξε το σκορ.

Η Ξάνθη έμοιαζε να βρίσκεται σε... τρικυμία και το «τριφύλλι» πλησίασε και σε δεύτερο γκολ, όμως στο 20΄ η κοντινή κεφαλιά του Αυλωνίτη κατέληξε στην αγκαλιά του Ζίβκοβιτς, ο οποίος δύο λεπτά αργότερα βγήκε από την εστία του και έσωσε με το πόδι το πλασέ του Αλτμαν.

Ο γκολκίπερ της Ξάνθης είπε «όχι» και στον Πίσπα στο 25ο λεπτό, στην τελευταία ευκαιρία των «πρασίνων» στο πρώτο 45λεπτο.

Οι γηπεδούχοι ανέβηκαν κάπως στην επανάληψη, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απειλητικοί μέχρι το 60΄ όταν έφτασαν κοντά στην ισοφάριση με τον Λουσέρο να αστοχεί από πλεονεκτική θέση.

Τελικά, το γκολ ήρθε στο 79΄, με τον νεοεισελθόντα Φασίδη να κάνει ωραία σέντρα από τα δεξιά και τον Γέντρισεκ να πιάνει την κεφαλιά και να πετυχαίνει το έκτο τέρμα του στο φετινό πρωτάθλημα.

Στα τελευταία λεπτά ο Ουζουνίδης έριξε στο ματς τον Χίλιεμαρκ, αλλά ο Σουηδός σπατάλησε δύο μεγάλες ευκαιρίες να δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό, καθώς στο 90΄ αστόχησε σε κοντινή προβολή και στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων νικήθηκε από τον κορυφαίο της Ξάνθη, Ζίβκοβιτς.

Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το... δώρο της ΑΕΚ και με το νικηφόρο 1-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα στέφθηκε «πρωταθλητής χειμώνα» στην «αυλαία» του πρώτου γύρου (15η αγωνιστική).

Όταν ο Τάκης Λεμονής ανέλαβε τα ηνία της ομάδας μετά την απομάκρυνση του Μπέσνικ Χάσι, είχε δηλώσει ότι στόχος του ήταν να μπορέσει ο Ολυμπιακός να βρεθεί στην κορυφή μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος τα Χριστούγεννα.

Αυτό έγινε πραγματικότητα, έστω και στο φινάλε του πρώτου γύρου. Το 0-0 της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα, έδωσε την ευκαιρία στους «ερυθρόλευκους» να περάσουν στην κορυφή, μετά τη σημερινή τους νίκη επί του αποδεκατισμένου, ΠΑΣ Γιάννινα, με το υπέροχο γκολ του Μάρκο Μάριν στο 63ο λεπτό.

Το πρώτο ημίχρονο δεν αντέχει ιδιαίτερης κριτικής. Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρατάχθηκε με τρία σέντερ μπακ και ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να διασπάσει την πολυπρόσωπη αντίπαλη άμυνα. Ναι μεν, οι παίκτες του Τάκη Λεμονή είχαν τον έλεγχο του αγώνα και την κατοχή της μπάλας, αλλά η υπεροχή τους ήταν φλύαρη, χωρίς φαντασία στην επίθεση, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δημιουργήσει ούτε μια καλή ευκαιρία στην περιοχή του Γιαννίκογλου.

Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός μπήκε πιο αποφασιστικά στο ματς και άρχισε να πιέζει την αντίπαλη άμυνα. Μάλιστα στο 50ο λεπτό έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία για ν' ανοίξει το σκορ. Τότε ο Οτζίτζα πέρασε καταπληκτικά στον Ανσαριφάρντ, αλλά αυτός με σουτ από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα μόλις άουτ από την εστία του ΠΑΣ.

Οι Πειραιώτες επέμειναν, αλλά η άμυνα έδειχνε ν' αντέχει. Τη λύση έδωσε ο Μάρκο Μάριν στο 63ο λεπτό, όταν με προσωπική ενέργεια και φοβερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και ξεσήκωσε τους περίπου 25 χιλιάδες θεατές στο «Καραϊσκάκη».

Το γκολ αυτό άνοιξε την άμυνα του ΠΑΣ και οι παίκτες του Ολυμπιακού βρήκαν τους διαδρόμους στην αντίπαλη άμυνα. Μάλιστα στο 73' ο πρωταθλητής θα μπορούσε να ανεβάσει το δείκτη του σκορ, αλλά ο βοηθός διαιτητής δεν είδε πως η μπάλα, μετά από σουτ του Ανσαριφάρντ και την πρόσκρουση της στο οριζόντιο δοκάρι, πέρασε εμφανώς την γραμμή του τέρματος! Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν, αλλά το σκορ δεν άλλαξε.

Απέτυχε να «κλειδώσει» τον άτυπο τίτλο της «πρωταθλήτριας χειμώνα» η ΑΕΚ, η οποία στην τελευταία αγωνιστική του Α΄ γύρου παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στον Απόλλωνα Σμύρνης (0-0) στο Ολυμπιακό Στάδιο.

«Δώρο Χριστουγέννων» έκανε η ΑΕΚ στους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου, αρκεί να επικρατήσουν στα ματς που έχουν να δώσουν στη συνέχεια. Σε λίγη ώρα ο ΠΑΟΚ παίζει στην Κρήτη με τον Πλατανιά, ενώ αύριο (17/12) ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα και με νίκη θα στεφθεί «πρωταθλητής χειμώνα».

Ιδανικότερο ντεμπούτο στον πάγκο της «ελαφράς ταξιαρχίας» δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ο Γιώργος Παράσχος. Ο έμπειρος τεχνικός έστησε μαεστρικά την ομάδα του απέναντι στην Ένωση κι αν εξαιρέσει κανείς δύο-τρεις περιπτώσεις που οι γηπεδούχοι απείλησαν ουσιαστικά την εστία του Τσόβιτς, στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ο Απόλλωνας δεν κινδύνευσε.

Η κορυφαία ίσως ευκαιρία της ΑΕΚ σημειώθηκε στο 38΄, όταν ο Λόπες βρέθηκε τετ α τετ με τον Τσόβιτς, αλλά το πλασέ του έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 50΄ ο «Δικέφαλος» έχασε σπουδαία ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν ο Λιβάγια έκανε τη σέντρα και ο Μπακασέτας έγινε αποδέκτης της μπάλας, αλλά η κεφαλιά του ήταν κακή προς το κέντρο της εστίας, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο Τσόβιτς.

Όσο περνούσε η ώρα, οι παίκτες της ΑΕΚ όλο και αγχώνονταν περισσότερο, ήταν νευρικοί και με πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις, απέναντι σε αυτούς του Απόλλωνα που αμύνονταν μαζικά για να κρατήσουν το «μηδέν». Τελικά η ομάδα του Παράσχου πήρε έναν «παλικαρίσιο» βαθμό και δικαιολογημένα ελπίζει ότι το 2018 θα είναι ακόμη καλύτερο.

Το γκολ του Στέλιου μαλεζά στο 56΄ έμελλε να χαρίσει στον ΠΑΟΚ την εκτός έδρας νίκη επί του Πλατανιά με 1-0 στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Super League.

Η χρονιά έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον «Δικέφαλο του Βορρά», καθώς με το «τρίποντο» που απέσπασε στα Περιβόλια από τον ουραγό της κατάταξης τον έστειλε, -έστω και προσωρινά- στην κορυφή της βαθμολόγίας όπου «συγκατοικεί» με την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή της μπάλας στο πρώτο μέρος, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των παικτών του, δεν κατάφερε να «ξεκλειδώσει» την άμυνα των γηπεδούχων. Σημαντική συμβολή, στο να παραμείνει το 0-0 έως την ανάπαυλα είχε και ο Κοκκαλάς, καθώς ο τερματοφύλακας του Πλατανιά πραγματοποίησε τρεις σωτήριες αποκρούσεις στα τελευταία λεπτά του α΄ μέρους.

Στο 44΄ απέκρουσε ασταθώς το φάουλ του Πέλκα και στη συνέχεια «νίκησε» και τον Μαουρίσιο, ο οποίος πήρε το ριμπάουντ, ενώ στο επόμενο λεπτό αποσόβησε τον κίνδυνο από την κεφαλιά του Βαρέλα.

Τελικά οι προσπάθειες του ΠΑΟΚ για ένα γκολ «καρποφόρησαν» στο 56΄, όταν ο Μαλεζάς έγινε αποδέκτης της μπάλας από την κεφαλιά του Κρέσπο και με προβολή την έστειλε στα δίχτυα του Πλατανιά (0-1).

Το σκορ δεν άλλαξε ως το τέλος και οι Θεσσαλονικείς πανηγύρισαν την τρίτη σερί νίκη τους στο πρωτάθλημα.

Πηγή: Ναυτεμπορική