Eκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Eκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε εκ νέου η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας.

Τη βαλλιστική δοκιμή επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Κατά τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, τις οποίες επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, πρόκειται για αγνώστου τύπου βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την επαρχία Νότια Πιονγκάν -βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ- προς τα ανατολικά.

Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας, ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα, εντός της ΑΟΖ της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ αναλύουν την τροχιά του πυραύλου, για την εκτόξευση του οποίου ενημερώθηκε άμεσα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

«Θα το τακτοποιήσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τραμπ επεσήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα στον κατάλογο με τα κράτη τα οποία στηρίζουν την τρομοκρατία.

Οι διπλωματικές επιλογές «παραμένουν στο τραπέζι, προς το παρόν», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να λάβει νέα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος έφθασε ψηλότερα από ποτέ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο».

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα ήταν διηπειρωτικός (ICBM).

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα, ενώ διένυσε απόσταση 1.000 χλμ. προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.
ΝΑΤΟ: Η νέα εκτόξευση πυραύλου υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

«Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.
Άμπε: Βίαιη ενέργεια, δεν θα γίνει ανεκτή

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε βίαιη ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας στην Πιονγιάνγκ», τόνισε ο κ. Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Νότια Κορέα: Να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν καταδίκασε τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας πάντως ότι πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να συνεχίσει να ασκεί πίεση και να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.
Ε.Ε.: Σοβαρή πρόκληση η εκτόξευση

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της κ. Μογκερίνι.

«Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP