Οι επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στο σαρωνικό

Μαύρες από το μαζούτ παραλίες, επιχειρήσεις που βλέπουν την κίνηση να πέφτει κατακόρυφα, εργαζόμενοι που χάνουν τις δουλειές τους, άνθρωποι του μόχθου που χάνουν το μεροκάματο καθώς στα ψαράδικα δεν πατάει ψυχή.

Αυτές είναι κάποιες από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας που κατέστρεψε τον Σαρωνικό έπειτα από την διαρροή μαζούτ μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» εδώ και δέκα μέρες.

Σε Σαλαμίνα και Αττική πλέον δεν θα είναι τίποτα όπως πριν. Χρειάζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια, ώστε να επανέλθει το οικοσύστημα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν σκεπάσει τις ακτές αυτό το… «μαύρο πέπλο».

Αν και αρχικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν» τελικά φαίνεται να πείστηκε από τις δηλώσεις επιστημόνων που μιλούν για μακροχρόνια οικολογική βλάβη αναγνωρίζοντας στον εαυτό του πως «κάνουμε και λάθη» όπως δήλωσε σχετικά το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον Σκάι.

Ο δρ Νίκος Κατσαρός επιστημονικός συνεργάτης στον «Δημόκριτο», π. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, π. Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και π. Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επισημαίνει στο protothema.gr πως η ρύπανση του Σαρωνικού είναι μία μακροχρόνια οικολογική βλάβη καθώς όπως εξηγεί πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος θα υπάρξει σε πέντε με δέκα χρόνια από σήμερα.

«Από πέντε έως δέκα χρόνια, που θα προσδιοριστεί αυτό τους επόμενους ένα με δύο μήνες, θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση. Το οικοσύστημα με τους μικροοργανισμούς, με τη φωτοσύνθεση η πλήρης δηλαδή αποκατάσταση όπως ήταν πριν το επεισόδιο θα είναι μετά από χρόνια. Είναι πολύ πιθανό του χρόνου ή τον παραπάνω χρόνο να μπορούν οι κάτοικοι να κάνουν μπάνιο χωρίς σοβαρό πρόβλημα. Αυτό όμως θα το δείξουν οι αναλύσεις που θα γίνουν μετά από έναν έως δύο μήνες», λέει χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες απορρύπανσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης των νοτίων προαστίων από την πετρελαιοκηλίδα που κατέστρεψε τον Σαρωνικό συνεχίζονται και σήμερα. Χθες έγινε γνωστό πως έχουν απαντληθεί περίπου 1500 τόνοι πετρελαίου.

Μπορεί σε κάποιες από τις ακτές της Σαλαμίνας και της Αττικής η εικόνα να είναι ελάχιστα βελτιωμένη, στα περισσότερα όμως παραλιακά μέτωπα η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σταθερή.

Όσον αφορά τις αναλύσεις, που ήδη κάποιοι δήμοι έχουν σπεύσει να κάνουν προκειμένου να δουν αν στα νερά των ορίων τους υπάρχουν ενδείξεις μαζούτ, ο δρ Κατσαρός τονίζει: «Αξιόπιστες είναι οι αναλύσεις που κάνει το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και αυτό γιατί κάνουν παραπάνω στοιχεία από αυτά που κάνουν οι δήμοι. Οι δήμοι απλά κάνουν ορισμένες αναλύσεις που θα δείξουν κατά πόσο είναι καθαρό το νερό αλλά το αν και πόσο είναι βιώσιμο προσδιορίζεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους και το ΕΛΚΕΘΕ».

Τέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές και τους εφιστά την προσοχή στην κατανάλωση ψαριών: «Είναι δικαιολογημένο επειδή βγάζουν τα προς το ζην από τη θάλασσα να λένε ότι το ψάρι το βλέπουν. Είναι άλλο το βλέπω και άλλο πώς φαίνεται μέσα από τις αναλύσεις. Τον ψαρά τον ενδιαφέρει να μαζεύει ψάρια και όχι αν είναι υγιή και ποιες είναι οι κατηγορίες που προσέρχονται εκεί. Καλό θα ήταν ο κόσμος να μην καταναλώνει αυτά τα ψάρια και οι ψαράδες να μην ψαρεύουν σε αυτές τις περιοχές».

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την WWF ΕλλάςΤην ίδια ώρα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα κάνει, κατέθεσε η WWF Ελλάς για τη ρύπανση στον Σαρωνικό.

Θεωρώντας ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα, που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, το WWF Ελλάς, ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς.

«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Επιβεβαίωσε το ΕΛΚΕΘΕ την ρύπανση στη Σαρωνίδα Τις μαρτυρίες λουόμενων που το περασμένο Σαββατοκύριακο διαμαρτυρήθηκαν πως εντόπισαν συσσωματώματα μαζούτ σε παραλίες της Σαρωνίδας επιβεβαιώνει το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Την Δευτέρα ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία του ΕΛΚΕΘΕ, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ. Μία πρώτη δειγματοληψία πάντως έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης.

ΠΕΝΕΝ: Υπερήλικα και ελλιπώς συντηρημένα τα μικρά δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού πλοίωνΥπερήλικα και ελλιπώς συντηρημένα χαρακτήρισε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού τα μικρά δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού πλοίων με χθεσινή ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα η ΠΕΝΕΝ «ζητά από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Ε.Ν και τις αρμόδιες υπηρεσίες του την επείγουσα ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός έλεγχος σε όλα τα μικρά δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν ή μεταφορτώνουν με ναυτιλιακά καύσιμα όλα τα μεγάλα πλοία (Ακτοπλοϊκά – Φορτηγά – Κρουαζιερόπλοια) αλλά και αυτά που μεταφέρουν καύσιμα στα νησιά, και τα πλοία αυτά στην συντριπτική πλειονότητά τους έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι υπερήλικα, ελλιπώς συντηρημένα, ενώ οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων θεωρούμε ότι όπως αυτοί γίνονται είναι ανεπαρκείς και καταφανέστατα αναποτελεσματικοί!!! Ο έλεγχος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους τομείς: ναυπηγικό – κατασκευαστικό, μηχανολογικό, σωστικά και πυροσβεστικά μέσα κ.λπ».

Με αφορμή τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου, όπου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το «Αγία Ζώνη ΙΙ» έπλεε νόμιμα καθώς τα πιστοποιητικά του πλοίου ναι μεν είχαν λήξει, όμως όπως είπε, είχαν πάρει δίμηνη παράταση από το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως προβλέπει ο νόμος, η ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για «εύλογα ερωτηματικά για την ποιότητα των ασκούμενων ελέγχων και επιθεωρήσεων, γεγονός που δείχνει την αναξιοπιστία των ίδιων των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που αυτά φέρουνε από τις αρμόδιες αρχές».

Τέλος προειδοποίησε πως η τέτοιου είδους πλοία αποτελούν «πλωτές οικολογικές βόμβες οι οποίες είναι έτοιμες κάθε στιγμή να πυροδοτήσουν μεγάλες θαλάσσιες οικολογικές καταστροφές».

Πηγή: Πρώτο Θέμα