Α. Τσίπρας: Το μόνο που μένει στην πόλη είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα

Τις πύλες της άνοιξε σήμερα η 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου «δρακόντεια» είναι τα μέτρα της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες το απόγευμα.

Στα περίπτερα της ΔΕΘ ξεναγήθηκε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαινίασε αυτό της Κίνας, της τιμώμενης χώρας στη φετινή διοργάνωση, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό σταθμό» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Εξέφρασε την πεποίθησή του η συμμετοχή της ασιατικής χώρας να σημάνει την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων του επιχειρηματικού κι εμπορικού κόσμου και την προσδοκία ότι το επόμενο διάστημα, πέρα από την ανάπτυξη των επενδύσεων, θα αναπτυχθούν και διμερείς εμπορικές σχέσεις σε πολλούς τομείς και κυρίως στον τουρισμό.

Τόνισε, δε, τη στρατηγική σημασία της απόφασης της Κίνας να επενδύσει στο νέο δρόμο του μεταξιού και απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρίες της χώρας να επενδύσουν στην Ελλάδα, τώρα που «η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις».

«Μετά τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ακολούθησε μια σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια σειρά από επενδύσεις σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία πραγματικά διψάει για επενδύσεις. Η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι καλοδεχούμενη» είπε.

Ακολούθησε επίσκεψη του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ, η οποία διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.

Το πρώτο περίπτερο που επισκέφθηκε ο Αλ. Τσίπρας ήταν του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, όπου τον περίμενε ο πρόεδρος της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς.

«Προτεραιότητά μας είναι να χτίσουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στον οργανισμό και τους πολίτες», είπε ο κ. Παππάς προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε πως «αυτή η σχέση έως τώρα ήταν η χειρότερη δυνατή».

Ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ και πώς κινούνται σε πραγματικό χρόνο τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε πως ο πήχης για τις συγκοινωνίες θα πρέπει να μπει ψηλότερα.

«Η πρώτη φορά που το μετρό δεν είναι ανέκδοτο»

«Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο κοινό περίπτερο της Αττικό Μετρό με τον ΟΑΣΘ.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για την πορεία των έργων και για την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας στον σταθμό Αρετσού της Καλαμαριάς.

«Το μόνο που μένει στην πόλη είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα», είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός.

Τι θα πει στην ομιλία του

Ο κ. Τσίπρας απόψε θα προσπαθήσει να στείλει το μήνυμα ότι η οικονομία «γυρνά σελίδα» και αναμένεται να προχωρήσει σε έναν απολογισμό της διετούς διακυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κεντρικός πυλώνας της ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης θα είναι η εργασία, ενώ θα παρουσιάσει εκτενώς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο.

Μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς θα αναφερθεί στις πολιτικές στον χώρο της Υγείας, με τη δημιουργία πρωτοβάθμιας βαθμίδας παροχής περίθαλψης, της Παιδείας, με την έγκαιρη στελέχωση και εξοπλισμό των σχολείων και τον διάλογο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έμφαση θα δώσει και στον επενδυτικό «αέρα», μία μέρα μετά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα για την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από τα μνημόνια, έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές.

«Φρούριο» για τις διαδηλώσεις

Από την άλλη πλευρά, εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και μαθητές, φορείς και συλλογικότητες, πρωτοβάθμια σωματεία, αντιεξουσιαστικές ομάδες και παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οργανώνονται για τις διαδηλώσεις το απόγευμα.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΕΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, ΠΑΜΕ, αγροτικοί σύλλογοι της ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ(μ-λ), η ΟΚΔΕ και το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Αγίας Σοφίας.

To πρωί μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οι διανομείς φαγητού στο κέντρο της πόλης με αιτήματα την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την πλήρη ασφάλιση για όλους, την πληρωμή δώρων, επιδόματος αδείας, υπερωριών και προσαυξήσεων και τη χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας.

Ενισχυμένες είναι οι αστυνομικές δυνάμεις με περίπου 3,5 χιλιάδες ένστολους, αλλά και αστυνομικούς με πολιτική περιβολή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη εποπτεία από αέρος με ελικόπτερο, φραγμούς με κλούβες σε επίκαιρα σημεία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αποκλεισμό σχεδόν όλου του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Πηγή: Εφημερίδα των συνατκτών