Αλ. Τσίπρας: Αποφύγαμε τα χειρότερα

Αλ. Τσίπρας: Αποφύγαμε τα χειρότερα

Ο πρωθυπουργός, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής και στη συνέχεια επισκέφθηκε πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων. Έχοντας συνολική εικόνα για την τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε προσπάθησε να εστιάσει στα θετικά σημεία αποφεύγοντας να αναφερθεί στις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού που παρατηρήθηκαν.

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής

«Να είστε καλά, είμαστε ευγνώμονες» ήταν τα πρώτα λόγια του, προς «όλους όσους κατάφεραν να προστατέψουν το δάσος και τις περιουσίες των ανθρώπων» .

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας παράλληλα την εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.

Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας.

«Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Συγκρίσεις

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση από ψηλά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη» και πως κάηκαν περίπου 15.000 στρέμματα. Θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή «δέκα φορές μεγαλύτερη».

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής που βρισκόταν δίπλα στον πρωθυπουργό συμφώνησε μαζί του ότι απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή Υπουργών, συνομίλησε με πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ και εθελοντές.

Πηγή: Η Εφημερίδα των συντακτών