Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Συγκρατημένη αισιοδοξιά ότι η σημερινή θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη φλεγόμενη Ανατολική Αττική εξέφρασε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, τονίζοντας ότι οι πρωινές ώρες θα είναι κρίσιμες.

Mετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής, στο Πολυδένδρι.

Η κατάσταση φαίνεται πιο ενθαρρυντική, καθώς δεν δείχνει να υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά η Πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, για τυχόν αναζωπυρώσεις καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση πρόσκαιρα έως και 6 μποφόρ.

Ο κ. Καπάκης είπε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρέπει να είναι είμαστε επιφυλακτικοί με τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία απο την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας

Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία. Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Τη νύχτα το πρόβλημα εντοπιζόταν σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά ήταν θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να τη σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα απο την Εθνική.

Στην πυρκαγιά μέχρι το βράδυ της Τρίτης επιχειρούσαν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.

Σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό

Η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη έκανε γνωστό πως εγινε μια προσαγωγή, η οποία μετατράπηκε λίγο αργότερα σε σύλληψη, για εμπρησμό στην περιοχή της Παρνηθας, καθώς στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Ο ύποπτος είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Καμμένα σπίτια και δασικές εκτάσεις

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.

Την Τρίτη, εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σπίτια στην περιοχή Σαλαμίδι εκκενώθηκαν καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ οι πυροσβεστικές υπηρεσίες κατέβαλλαν προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει η πυρκαγιά προς τη Μαλακάσα. Σημειώνεται ότι για την Τετάρτη αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων στην περιοχή.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.