Κρίση στην Κορέα: Ανησυχία στον πλανήτη

«Αυθόρμητη» συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων οπαδών του Κιμ Γιονγκ Ουν που απειλεί με επίθεση στη νήσο Γκουάμ - «Ίσως δεν ήμουν ιδιαίτερα σκληρός» λέει τώρα ο Τραμπ

Την συμπαράστασή τους - έστω και υποχρεωτική πιθανότατα - στον ηγέτη τους Κιμ Γιονγκ Ουν έδειξαν χιλιάδες Βορειοκορεάτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ, σηκώνοντας τις γροθιές τους ως ένδειξη δύναμης και κρατώντας πλακάτ με προπαγανδιστικά συνθήματα.

Η λαοθάλασσα θέλησε να δείξει με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή της στην πολεμική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τα πλακάτ έγραφαν: «Χτυπήστε τις ΗΠΑ με πυρηνικό κεραυνό!», «Εκείνοι που θα μας ακουμπήσουν δεν θα γλιτώσουν τον θάνατο» και «Μια εκδικητική επίθεση αφανισμού».

Παράλληλα τραγούδησαν συνθήματα κατά του ΟΗΕ για τις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

Την ίδια ώρα, στο αρχηγείο του Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσιαζόταν το λεπτομερές σχέδιό για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία προς το αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ στον Ειρηνικό, πλειοδοτώντας στην αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει «χάσει τα λογικά του».

Το σχέδιο αυτό με στόχο ένα στρατηγικής σημασίας προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανικών δυνάμεων στην οδό της Ασίας θα αποτελέσει «μια κρίσιμης σημασίας προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», προειδοποίησε η Βόρεια Κορέα. Διότι σύμφωνα με την ίδια «μόνο η απόλυτη ισχύς» θα έχει αποτέλεσμα στον αμερικανό πρόεδρο.

Γνωστό έγινε και το όνομα του ανθρώπου που φέρεται να κρατά στα χέρια του τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων: Ο λόγος για τον στρατηγό Κιμ Ρακ Γκιόμ, ο άνθρωπος με τα χακί που εμφανίζεται συχνά στις φωτογραφίες χαμογελαστός και να αστειεύεται με τους συναδέλφους του, αλλά πολύ περισσότερο με το... «αφεντικό του». Κι όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από όσο δείχνει η εξωτερική του εμφάνιση.

Ως επικεφαλής του πυραυλικού συστήματος της Βόρειας Κορέας, πιστεύεται ότι είναι αυτός που έχει το δάχτυλό του στο κουμπί των πυρηνικών και πιστεύεται ότι έχει στη διάθεσή του περισσότερες από 60 πυρηνικές κεφαλές.

Ο στρατηγός Κιμ είναι εκείνος που χαρακτήρισε τον Τραμπ «γεροξεκούτη». «Ένας σωστός διάλογος είναι αδύνατος με έναν τέτοιο τύπο», είπε, ισχυριζόμενος ότι το σχέδιο Γκουάμ θα είναι έτοιμο στα μέσα Αυγούστου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους, που θα χρειαστούν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα για να διανύσουν 2.086 μίλια, προτού πέσουν 24 μίλια από το Γκουάμ, ακριβώς έξω από τα ύδατα της αμερικανικής επικράτειας.

Λίγα είναι γνωστά για τον μυστηριώδη στρατιωτικό, ο οποίος πηγαίνει βήμα βήμα με τον Τραμ στην πιο επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην πραγματικότητα τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Νότιας Κορέας, δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ποιος ακριβώς είναι ο άνθρωπος - σκιά του Κιμ.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ανέβηκε βαθμό στην ιεραρχία τον Ιούνιο του 2012, περίπου έξι μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Διορίστηκε επικεφαλής της νεοσύστατης μονάδας πυραύλων, το πρώτο δείγμα δηλαδή ότι ο Κιμ ήθελε να επιταχύνει το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

«Έβαλε πυραύλους στο ίδιο επίπεδο με το στρατό και την αεροπορία και έδωσε στον Κιμ Ρακ Γκιόμ έναν απευθείας δίαυλο μαζί του», γράφει ο Australian.

Τραμπ: Ίσως δεν ήμουν ιδιαίτερα σκληρός με την Βόρεια Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έκρινε σε δηλώσεις ότι η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».

Πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα όφειλε να είναι «πολύ νευρική» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του.

Ακόμη, ο Τραμπ τόνισε πως θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί και οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.

Τίλερσον: «Να κοιμηθούν ήσυχοι οι Αμερικανοί»

Μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας για επίθεση κατά του Γκουάμ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ από τη σύνοδο της ASEAN στη Μανίλα ο Ρεξ Τίλερσον αναγνώρισε στον Τραμπ ότι έστειλε ένα αναγκαίο ισχυρό μήνυμα στον Κιμ για την «αδιαμφισβήτητη» ικανότητα αυτοάμυνας των ΗΠΑ. αλλά και για να αποτραπούν τυχόν «λανθασμένοι υπολογισμοί» από μέρους του κομμουνιστικού καθεστώτος. Από την άλλη, όμως, ο Αμερικανός υπ Εξ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν στέλνουν μήνυμα ότι κινούνται στην κατεύθυνση ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

«Να κοιμηθούν ήσυχοι οι Αμερικανοί», είπε ο Τίλερσον. «Εξ’ όσων έχω δει και γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι η κατάσταση άλλαξε δραματικά το τελευταίο 24ωρο».

Απειλές από τον Μάτις κατά της Βόρειας Κορέας

Ο Τίλερσον δεν πρόλαβε να ρίξει τους τόνους κι ο υπουργός Άμυνας ανέβασε και πάλι την ένταση. Απηχώντας την πολεμική ρητορική του Τραμπ ο Τζιμ Μάτις κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και «να σταματήσει να μελετά κινήσεις που θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος της και στην καταστροφή του λαού της».

«Την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση μέσω διπλωματικών μέσων αυτής της παγκόσμιας απειλής, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδυασμένες συμμαχικές δυνάμεις διαθέτουν τώρα τις πλέον ακριβείς, ισχυρές αμυντικές και επιθετικές ικανότητες στη Γη», επεσήμανε, τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ όπως και να 'χει θα βγει χαμένη είτε σε σύρραξη που θα προκαλέσει είτε σε μια εξοπλιστική κούρσα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα