Αντίδραση της Άγκυρας για τις βολές κατά του τουρκικού πλοίου

Αντίδραση της Άγκυρας για τις βολές κατά του τουρκικού πλοίου

Την έντονη καταδίκη της για τις προειδοποιητικές βολές σκάφους του Λιμενικού Σώματος κατά φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας ανοιχτά της Ρόδου εξέφρασε η Άγκυρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε δυσανάλογη της περίστασης την αντίδραση των ελληνικών αρχών, σημειώνοντας ότι με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτή κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών.

«Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές ότι αψηφούν την ανθρώπινη ζωή.

Νωρίτερα, προειδοποιητικές βολές από σκάφος του Λιμενικού Σώματος δέχθηκε φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, το οποίο έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όταν ο πλοίαρχός του αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο ανοιχτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ότι το φορτηγό πλοίο με όνομα «Act» σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας εντόπισε το πλοίο στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά της Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι ελληνικές αρχές κάλεσαν το πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος.

Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου ωστόσο δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, το οποίο εν συνεχεία έρριψε προειδοποιητικές βολές.

Το φορτηγό πλοίο, όμως, δεν σταμάτησε την πορεία του, συνεχίζοντας τον πλου του προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής, ενημερώνοντας τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου φορτηγού παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο έπειτα από εντολές του ελληνικού λιμενικού, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να ρίξουν προειδοποιητικές βολές εναντίον του πλοίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Act» δέχθηκε 16 βολές, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει η ασφάλεια ή το προσωπικό του πλοίου.

Κατά τον τουρκικό Τύπο, το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τρία σκάφη του τουρκικού λιμενικού σώματος έσπευσαν στο σημείο του περιστατικού.

Πηγή: naftemporiki.gr