«Καμίνι» η χώρα, «καμπανάκι» από τους ειδικούς για τα σκουπίδια

«Καμίνι» η χώρα, «καμπανάκι» από τους ειδικούς για τα σκουπίδια

«Πρεμιέρα» έκανε σήμερα ο καύσωνας σε ολόκληρη την Ελλάδα με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο, Παρασκευή, όπως και το Σάββατο, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς.

Ανάσες δροσιάς αναμένονται τη Δευτέρα, η οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Αντώνη Λάλο, «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα φράσει στους 33 με 36 βαθμούς.

Την κατάσταση θα επιβαρύνουν και τα σκουπίδια που παραμένουν συσσωρευμένα στους δρόμους και τα οποία αποτελούν εστίες μικροβίων, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια Υγεία.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ανησυχητικό κοκτέιλ των απορριμμάτων, που δημιουργείται κάτω από τον ήλιο σε ημέρες καύσωνα.

Όπως επεσήμανε, «το πρόβλημα είναι κυρίως τα νωπά απορρίμματα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των μολυσματικών μικροοργανισμών που αναπτύσσονται άμεσα σε αυτά και οδηγούν σε σήψη».

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα σκουπίδια - Σήμερα η απόφαση των εργαζομένων

Η συμβουλή των επιστημόνων είναι να διαχωρίζονται τα πλαστικά, τα χαρτιά και ό,τι δεν έχει υπολείμματα τροφών (όπως οι πλυμένες κονσέρβες) από τα νωπά τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά. Αυτό αφορά υπολείμματα κρέατος ψαριού, λαχανικών και όλων των τροφών γενικότερα, είτε έχουν μαγειρευτεί είτε όχι.

«Τα νωπά απορρίμματα θα πρέπει να διαχωρίζονται στο σπίτι και να τοποθετούνται σε σκληρές ανθεκτικές πλαστικές σακούλες σφιχτά δεμένες, οι οποίες δεν θα πρέπει να εκτίθενται στο ηλιακό φως. Καλό θα ήταν, παρότι δύσκολα εφαρμόσιμο, να διατηρούνται τα απορρίμματα αυτά όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται σε σκιερούς εξωτερικούς χώρους στο σπίτι και στη συνέχεια να μεταφέρονται στα σημεία αποκομιδής», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στους σωρούς των σκουπιδιών δεν μεταδίδονται στον άνθρωπό μέσω της εισπνοής, αλλά μπορούν εύκολα να μεταδοθούν σε έντομα και ζώα.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνσιε ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κατοικίδια ζώα μας, καθώς δεν πρέπει να τα αφήνουμε να πλησιάζουν τα σκουπίδια».

«Κι αυτό γιατί, τα κατοικίδια, αλλά κυρίως τα αδέσποτα ζώα και τα ποντίκια, μπορούν να μολυνθούν από τα μικρόβια που έχουν αναπτυχθεί στα απορρίμματα και δυνητικά να μεταδώσουν (με το δάγκωμα) μολυσματικές ασθένειες στον άνθρωπο», εξήγησε.

Τέλος, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι σε επίπεδο προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να εφαρμόζεται με ευλαβική συνέπεια το πλύσιμο των χεριών, καθώς αποτελεί την κύρια και πρώτη γραμμή άμυνας για να μην περάσουν μολυσματικοί μικροοργανισμοί στο ανθρώπινο σώμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ