Οι Ρώσοι επέλεξαν τον Ιωσήφ Στάλιν ως την πιο σημαντική προσωπικότητα της ιστορίας,

Στη δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου «Levada Centre», που διενεργήθηκε τον Απρίλιο, το 38% των Ρώσων απάντησε ότι θεωρεί τον Στάλιν ως την πιο σημαντική ιστορική προσωπικότητα, ενώ το 34% επέλεξε τον Πούτιν. Το ίδιο ποσοστό με τον Ρώσο πρόεδρο συγκέντρωσε και ο ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν.

Πάντως, σε σύγκριση με έρευνα του 2012, το ποσοστό του Στάλιν έπεσε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (από το 42%), ενώ εκείνο του Πούτιν αυξήθηκε κατά 12 μονάδες (από το 22%) στο ίδιο διάστημα.

Τρίτος στη λίστα με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας ήταν ο Βλαντιμίρ Λένιν (32%) και ακολουθούν ο τσάρος Μέγας Πέτρος (29%) και ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα Γιούρι Γκαγκάριν. Ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, βρέθηκε μόλις στην 20η θέση με 6%. Η λίστα περιλαμβάνει μόνο τρεις προσωπικότητες εκτός Ρωσίας: τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον Αλμπερτ Αϊνστάιν και τον Ισαάκ Νιούτον.

Οι ειδικοί αναλυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, αποδίδουν τα υψηλά ποσοστό δημοφιλίας του Στάλιν στη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ επισημαίνουν ότι η δημοφιλία του Πούτιν άρχισε να αυξάνεται μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Πηγή: ΑΠΕ