Τεχεράνη: 12 νεκροί, 42 τραυματίες από τη διπλή επίθεση

Τεχεράνη: 12 νεκροί, 42 τραυματίες από τη διπλή επίθεση

Δύο παράλληλες επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην πρωτεύουσα της χώρας Τεχεράνη κόστισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 42.

Η επίθεση στο κοινοβούλιο έληξε, με τους τέσσερις δράστες της να πέφτουν νεκροί, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε προγενέστερη πληροφορία περί κατάστασης ομηρίας.
Καμιζάκι έχασε τη ζωή του στο μαυσωλείο, πυροδοτώντας εκρηκτικά τα οποία έφερε. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέτρεψαν τρίτη επίθεση, πριν αυτή εκδηλωθεί.

Το σουνιτικό τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε πλήξει μεγάλες πόλεις του σιιτικού ισλαμικού Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων.

Η κυβέρνηση του προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την προστασία πιθανών στόχων των τρομοκρατών.

Το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα, λίγο αργότερα, βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της οργάνωσης, είχε τραβήξει μέλος της το οποίο συμμετείχε στην επίθεση μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο.

Ιράν: Αιματηρές επιθέσεις στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Χομεϊνί

Ένοπλοι με καλάσνικοφ εισήλθαν στο κοινοβούλιο την Τετάρτη το πρωί και ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση των ιρανικών αρχών ασφαλείας.

Σε βίντεο της ιρανικής τηλεόρασης έξω από το κοινοβούλιο, ακούγονταν σφοδροί και επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, οι δράστες εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κεντρική είσοδο, ντυμένοι ως γυναίκες.

Την ίδια ώρα, στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στη νότια Τεχεράνη, άλλοι δράστες άνοιξαν πυρ.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε ότι ένας εξ αυτών ενεργοποίησε γιλέκο με εκρηκτικά το οποίο φορούσε, ενώ ακόμη ένας έχασε τη ζωή του από τις σφαίρες των ανδρών της ασφάλειας.

Σε αναφορές γίνεται λόγος για τουλάχιστον μία γυναίκα ανάμεσα στους δράστες ή για τουλάχιστον έναν δράστη ντυμένο ως γυναίκα και στο μαυσωλείο.

Πολλοί επισκέπτες του μνημείου έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: naftemporiki.gr