Το καλοκαίρι έρχεται, πώς θα χάσουμε κιλά

Μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, το φαγοπότι των ημερών μας έκανε να κοιτάμε τη ζυγαριά με τρόμο...Η πρόσθήκη 0,5 -1 κιλού αυτό το διάστημα είναι δικαιολογημένη και μπορεί να οφείλεται στην κατακράτηση υγρών (λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού ή και ζάχαρης), είτε εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης νερού, αφού τείνουμε να αντικαθιστούμε το νερό με αναψυκτικά και αλκοολούζα ποτά ή ακόμα και αυξημένη κατανάλωση καφέ.

Επομένως, αισθήματα πανικού και άγχους καλύτερα να παραμεριστούν και να οργανωθούμε ώστε να προετοιμαστούμε για το καλοκαιράκι.

Για όσους ξέφυγαν διατροφικά με υψηλή κατανάλωση σε σούβλες, φλαούνες, αυγά, σοκολάτες, σίγουρα οι γαστρεντερολογικές διαταραχές δεν έλειψαν. Επιπτώσεις όπως καούρες, παλινδρομήσεις, κοιλιακοί πονοι, εμετοί, κάψιμο στομάχου και άλλα, είναι πολύ συχνά αυτές τις μέρες και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Τα άτομα αυτά καλό είναι να ακολουθήσουν μια μαλακή, ήπια διατροφή με έμφαση σε ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά.

Όσον αφορά τις σκέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος(κιλά που χάσαμε γρήγορα μετά από διακοπές με αυστηρές-στερητικές δίαιτες για να εμφανιστούμε στις παραλίες και που ξαναπήραμε τα διπλάσια με ιδιαίτερη ευκολία).

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε παράλληλα με την επαναφορά μας σε καλές διατροφικές συνήθειες, είναι η αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας.

Ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθούμε πιστά για την αποτελεσματική απώλεια των κιλών μας;

Να μην ξεχνάτε ποτε την κατανάλωση πρωινού γεύματος: Τα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό, προσλαμβάνουν 30% περισσότερες θερμίδες κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η απουσία του πρωινού δημιουργεί προϋποθέσεις παχυσαρκίας καθώς και τα θρεπτικά συστατικά που μπορούμε να πάρουμε από το πρωινό δεν αναπληρώνονται στα υπόλοιπα γεύματα.

2. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, αλατιού και ζάχαρης: Για επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα, γιαούρτι με φρούτα, η γιαούρτι με μέλι ή αν επιθυμείτε λίγο μαύρη σοκολάτα ή σπιτικό κέικ και…δεν χάλασε δα και ο κόσμος να καταναλώνετε κάποιο γλύκισμα 1-2 φορές την βδομάδα !

3. Να έχετε πάντα ένα πιάτο σαλάτα ή χόρτα της αρεσκείας σας μαζί με το κάθε γεύμα σας.

4. Να πίνετε τουλάχιστον 1- 1 ½ λίτρο νερό την ημέρα, το νερό δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για λίγα λεπτά και το σημαντικότερο είναι ότι η καλή ενυδάτωση σημαίνει και καλύτερη μεταβολική λειτουργία.

5. Αποφεύγετε να τρώτε βιαστικά και στα γεύματα να κάθεστε πάντα στο τραπέζι Έτσι έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας τροφής που τρώτε.

Πηγή: Καθημερινή, της Γαβριέλας Αγησιλάου