Προς πρόωρες εκλογές η Βρετανία στις 8 Ιουνίου

Προς πρόωρες εκλογές η Βρετανία στις 8 Ιουνίου

Πρόταση για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Για να εγκριθεί το αίτημα της πρωθυπουργού και ηγέτιδας του Συντηρητικού Κόμματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών του κάτω σώματος του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κ. Μέι τόνισε, μιλώντας από το βήμα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, ότι η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία για τη διαχείριση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι θεωρητικά η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να μπλοκάρει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση τέτοιας πρότασης, θα ψήφιζε υπέρ της προσφυγής στις κάλπες.
Συντηρητικοί και Εργατικοί υπερβαίνουν ως άθροισμα βουλευτών τα αναγκαία δύο τρίτα του σώματος.

Στις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες, το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα προηγείται με 44%, διατηρώντας διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, που έρχεται δεύτερο με 23%. Τρίτοι εμφανίζονται οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12%, ενώ τέταρτο το δεξιό, αντιευρωπαϊκό λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με 10%.

Πηγή: naftemporiki.gr