Σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για να φρενάρουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς (θα μας παίρνει τα σπίτια)

 Σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για να φρενάρουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς (θα μας παίρνει τα σπίτια)

Σχέδιο για όσους φορολογούμενους αδυνατούν να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς και οδηγούνται σε αποποίησή της, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα το επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να ενεργοποιηθεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου με παραχώρηση ακινήτου του φορολογούμενου στο δημόσιο.

Η διάταξη υπάρχει ήδη στην υφιστάμενη νομοθεσία και αυτό που απομένει είναι η υπουργική απόφαση, η οποία, αφενός θα τν θέτει σε ισχύ, αφετέρου θα διευκρινίζει όλες τις παραμέτρους για τον τρόπο υλοποίησής της.
Τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου αυτού, όπως και στον τρόπο που θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να ενεργοποιείται το μέτρο για φόρο κληρονομιάς άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, όπως για παράδειγμα πάνω από 5.000 ευρώ ή και υψηλότερα. Παράλληλα, η βασική σκέψη είναι η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρεί ο φορολογούμενος να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Επίσης, θα πρέπει να επιλυθούν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα με τι κριτήρια θα επιλέγεται το ακίνητο που θα παραχωρείται από τον φορολογούμενο για την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η αξία του ακινήτου που θα επιλέγεται θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου, αφού δεν θα προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων προς τον φορολογούμενο, ούτε η αξιοποίησή του και για πληρωμές άλλων φόρων τώρα ή στο μέλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ