Παραίτηση Ράικου από την εισαγγελία Διαφθοράς με καταγγελίες

Παραίτηση Ράικου από την εισαγγελία Διαφθοράς με καταγγελίες

Με σοβαρές καταγγελίες για παράκεντρα εξουσίας που παρεμποδίζουν το έργο της, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου υπέβαλε την παραίτησή της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η κ. Ράικου ζητεί να αντικατασταθεί τονίζοντας πως δεν έχει την απαραίτητη «θεσμική κάλυψη», ενώ καταγγέλλει ότι λόγω του ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν σημαντικά στοιχεία στα χέρια της για την υπόθεση της Novartis, την οποία χαρακτηρίζει ως την «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας», έγινε αντικείμενο στοχοποίησης μέσω δημοσιεύματος εβδομαδιαίας εφημερίδας (Documento).

«Ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας. Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας "έστησαν" μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου», φέρεται να αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής της.

Η εισαγγελέας Διαφθοράς αναφέρει επίσης ότι «άλως <τυχαιως και συμπωματικώς>, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά, αλλά και τον μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί, σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με τίτλο "Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνακο"».

Η κ. Ράικου χαρακτηρίζει ανυπόστατο το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως «είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο». Όπως επισημαίνει: «ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας ,εκκρεμούν δε , σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα. 
Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες».

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών, που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδισή της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο, και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου βρίσκεται στην Κύπρο για προγραμματισμένες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις επιστρέψει θα παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για την αντικατάσταση της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Πηγή: naftemporiki.gr