Euroleague: Ωραίες νίκες για Ολυμπιακό, ΠΑΟ

Euroleague: Σούπερ Ολυμπιακός,Ερυθρός Αστέρας και Μπασκόνια

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη που έψαχνε στη φλογισμένη «Κόμπανκ Αρένα», καθώς με καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη στο τελείωμα της παράτασης επιβλήθηκε του Ερυθρού Αστέρα 66-64 στο Βελιγράδι.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας «κλείδωσε» το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, έχοντας πρωταγωνιστές τους Αγραβάνη, Παπανικολάου και ήρωα της τελευταίας στιγμής τον «υπαρχηγό» του.

Αυτή τη φορά η δημιουργία ήρθε από τον Γκριν, το πεταχτάρι από τον Πρίντεζη και ο Ολυμπιακός έκανε το 64-66, που του έδωσε και μαθηματικά το πλεονέκτημα έδρας.

Ο «Παπ» έκανε εκπληκτικό παιχνίδι: είχε 17 πόντους με 3/3 βολές, 4/6 δίποντα, 2/4 τρίποντα, πήρε 9 ριμπάουντ, έδωσε μία ασίστ, έκανε δύο κλεψίματα και 26 στην αξιολόγηση, αναδειχθείς σε MVP του αγώνα.

Ο Αγραβάνης, από την πλευρά του, έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στην Ευρωλίγκα ως παίκτης του Ολυμπιακού, κι εκείνος που κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό όταν οι συμπαίκτες του τα είχαν «σπάσει» στην επίθεση και βρέθηκαν πίσω με -8, σκοράροντας 9 συνεχείς πόντους.

Ο διεθνής φόργουορντ έκανε ρεκόρ καριέρας στη διοργάνωση με 16 πόντους (3/3 βολές, 2/3 δίποντα, 3/5 τρίποντα), ενώ κατέβασε τρία ριμπάουντ και είχε 14 στην αξιολόγηση, που επίσης συνιστά ρεκόρ καριέρας.

Η εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο άμυνα του Ολυμπιακού περιόρισε τον Ερυθρό Αστέρα σε μόλις 17 πόντους σε 20 λεπτά, επίδοση που είναι η χειρότερη των Σέρβων στην Ευρωλίγκα, όμως από το 20΄ ως το 30΄ οι γηπεδούχοι έτρεξαν επιμέρους σκορ 26-12 κι επέστρεψαν στο παιχνίδι.

Ο Αγραβάνης ισοφάρισε σε 53-53 στο 38΄, ο Τζένκινς πέτυχε το 55-53, ο Παπανικολάου το 55-55, ο Γκούντουριτς με τρίποντο έδωσε «αέρα» τριών πόντων στο 39΄, ο Πρίντεζης ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο κι ο Μάντζαρης αστόχησε στο τρίποντο της νίκης, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στην παράταση.

Ο Πρίντεζης (με 1/4 βολές) έδωσε προβάδισμα ενός πόντου, ο Παπανικολάου με καλάθι-φάουλ ξανάφερε τον Ολυμπιακό στο +1 (62-61), ο Μάντζαρης με βολές έκανε το 64-64, ο Τόμπσον ισοφάρισε με μία βολή, αλλά στα 3΄΄ πριν τη λήξη ο Γκριν βρήκε τον Πρίντεζη κι εκείνος με… πεταχτάρι αλλά Κωνσταντινούπολη διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε για άλλη μια φορά φέτος την Μπαρτσελόνα, την οποία υπέταξε με 85-69 στην ισπανική πρωτεύουσα, στο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής τστην Ευρωλίγκα.

Η «βασίλισσα» έφτασε έτσι τις 20 νίκες και ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την πρωταθλήτρθα Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της οποίας υπερισχύει στην ισοβαθμία.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα η αποβολή του Γιώργου Μπαρτζώκα στο 19ο λεπτό από τον διαιτητή Λουίτζι Λαμόνικα, με δεύτερη τεχνική ποινή για έντονη διαμαρτυρία.

Κορυφαίος της Ρεάλ ήταν ο Γιουλ με 21 πόντους, ενώ από την «Μπάρτσα» οι Τόμιτς και Ράις σημείωσαν από 12 πόντους. Ο Περπέρογλου έπαιξε 21 λεπτά και πέτυχε 7 πόντους, ενώ ο Βεζένκοφ σε 12 λεπτά είχε 3 πόντους.

Στις υπόλοιπες συναντήσεις της Τετάρτης, η Γαλατασαράι νίκησε στην Πόλη την Ούνιξ Καζάν με 75-67 σε εντελώς αδιάφορο παιχνίδι και η ΤΣΣΚΑ επιβλήθηκε στη Μόσχα της Νταρουσάφακα με 95-85.

Οι προχθεσινοί αγώνες:

Ο Παναθηναϊκός ήταν η μοναδική από τις γηπεδούχες ομάδες που νίκησαν απόψε, στις τέσσερις αναμετρήσεις με τις οποίες άνοιξε η αυλαία της 27ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα.

Οι «πράσινοι» έφτασαν με άνεση στο 74-61 απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, ενώ η ασταθής φέτος Φενέρμπαχτσε έχασε εντός έδρας με 79-81 από μια άλλη ομάδα-ασανσέρ της διοργάνωσης, τη Μακάμπι.

Η ήττα των Τούρκων ανοίγει την... όρεξη για τετράδα στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει πια ρεκόρ 16-11 και το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που κατέχει την τέταρτη θέση, βρίσκεται στο 17-10 αλλά έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα.

Η Φενέρ θα παίξει την Πέμπτη στην έδρα της Αναντολού Εφές, που «καίγεται» για να διατηρήσει την όγδοη θέση και να προκριθεί στα πλέι οφ, ενώ ακολουθεί το ματς στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ και τελειώνει την κανονική περίοδο με την Μπαρτσελόνα.

Ως εκ τούτου, ο Παναθηναϊκός έχει σε δύο ημέρες «τελικό» στη Βιτόρια απέναντι στην Μπασκόνια, που ισοβαθμεί με τον Κυπελλούχο Ελλάδας κι απόψε έκανε... παρέλαση στη Γερμανία, συντρίβοντας την Μπάμπεργκ με 96-71.

Το τρίτο «διπλό» της βραδιάς σημειώθηκε στο Κάουνας, με την Εφές να καταβάλει την αντίσταση της Ζαλγκίρις (76-68), να φτάνει στο 15-12 και να αποκτά προβάδισμα πρόκρισης έναντι της Νταρουσάφακα (13-13), που είναι ένατη και παίζει αύριο στη Μόσχα.

Πηγή: Ναυτεμπορική