Ντέισελμπλουμ οι χώρες του Νότου σπατάλησαν χρήματα σε «ποτά και γυναίκες»

Ντέισελμπλουμ οι χώρες του Νότου σπατάλησαν χρήματα σε «ποτά και γυναίκες»

Κριτική δέχθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, με αφορμή αναφορά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη συνέντευξη, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο και όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο κ. Ντέισελμπλουμ φέρεται να είπε: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως Σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Ωστόσο, και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια».

Ευρωβουλευτές, κυρίως από τις χώρες του Νότου, χαρακτήρισαν «προσβλητική» και «χυδαία» την αναφορά του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος πάντως αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ υπερασπίστηκε τα λεγόμενά του, επιμένοντας ότι η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο αν όλες οι κυβερνήσεις τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους για συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., σχετικά με τα χρέη και τα ελλείμματά τους.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε, ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη χώρα, αλλά σε όλα τα κράτη – μέλη, υπενθυμίζοντας ότι και η Ολλανδία στο παρελθόν είχε αποτύχει να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. «Δεν βλέπω καμία σύγκρουση μεταξύ περιοχών της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι πρέπει όλοι να αναλάβουν δεσμεύσεις και να καταβάλλουν διαρκώς προσπάθειες, προκειμένου να διατηρηθεί η αλληλεγγύη.

Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Γκαμπριέλ Μάτο ανέφερε ότι τα σχόλια του κ. Ντέισελμπλουμ ήταν «απολύτως απαράδεκτα» και «προσβλητικά» προς τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας ότι ο Ολλανδός πολιτικός έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Ο επίσης Ισπανός Ευρωβουλευτής Έρνεστ Ουρτασούν, απευθυνόμενος στον κ. Ντέισελμπλουμ, χαρακτήρισε ατυχή την αναφορά του προέδρου του Eurogroup. «Ίσως είναι αστείο για εσάς, αλλά δεν νομίζω ότι είναι (σ.σ. αστείο). Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μια νέα θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr