Σομαλία: Στα πρόθυρα λιμού - 110 νεκροί σε 48 ώρες λόγω πείνας

Σομαλία: Στα πρόθυρα λιμού - 110 νεκροί σε 48 ώρες λόγω πείνας

Έπειτα από δύο διαδοχικές εποχές λίγων βροχοπτώσεων που οδήγησαν σε ξηρασία, η Σομαλία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός άλλου λιμού, καθώς 110 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 48 ώρες λόγω της πείνας και των ασθενειών που σχετίζονται με την ξηρασία.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν κατά κύριο λόγο στα χωριά της νοτιοδυτικής περιοχής της χώρας, που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την ξηρασία φέτος, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για το πόσοι άνθρωποι πέθαναν σε άλλα μέρη.

Η ξηρασία χαρακτηρίστηκε επίσημα ως εθνική καταστροφή από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Φαρμάτζο.

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων και νερού, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα άλλης μίας ανθρωπιστικής κρίσης. Περίπου 258.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του λιμού μεταξύ 2010 και 2012.

Η Σομαλία κατατάσσεται από τη UNICEF μαζί με το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και την Υεμένη, στις χώρες όπου 1,4 εκατομμύρια παιδιά υπολογίζεται ότι θα πληγούν από την επικείμενη πείνα που θα χτυπήσει την περιοχή.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι διάφορες υπηρεσίες παροχής βοήθειας έχουν αναπτύξει μια κλίμακα πέντε επιπέδων που ονομάζεται Ολοκληρωμένη Φάση

Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), ως οδηγό για την ταξινόμηση των διαφορετικών φάσεων σε καταστάσεις επισιτιστικής κρίσης. Στη φάση 5 της κλίμακας, η κρίση αξιολογείται ως ανθρωπιστική καταστροφή εάν περισσότεροι από δύο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, αν καταγράφεται ποσοστό υποσιτισμού περισσότερο από 30%, αν έχουν πεθάνει όλα τα ζώα, αν η κατανάλωση τροφίμων είναι χαμηλότερη από 2.100 χιλιοθερμίδες, και αν υπάρχουν λιγότερα από 4 λίτρα νερού διαθέσιμα για κάθε άτομο.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως λιμό ή ανθρωπιστική κρίση, υπάρχει ήδη εκτεταμένη απώλεια ζωών.

Πηγή: Ναυτεμπορική