Λαγκάρντ: Είμαστε «αδίστακτα ειλικρινείς»

Λαγκάρντ: Πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια δεν είναι εφικτά

Εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Όπως είπε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση για τη διαφάνεια που οργάνωσε το Atlantic Council, «πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τη δημοσίευση των εκθέσεων του ΔΝΤ είπε ότι «δεχόμαστε σκληρή κριτική αλλά προσπαθήσαμε να είμαστε 'αδίστακτα ειλικρινείς'».

«Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν στις εκθέσεις μας και τα συμπεράσματά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε και έμπιστοι σύμβουλοι αλλά και ανελέητα ειλικρινείς με τα ευρήματά μας» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, ενώ σε ερώτηση αν οι αγορές επηρεάζουν το έργο των αναλυτών διευκρίνισε ότι τις παρακολουθούμε αλλά δεν καθοδηγούμαστε από αυτές.

Υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση στις προβλέψεις με κάποιους Ευρωπαίους εταίρους για το πλεόνασμα έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της απόδοσής τους στην οικονομία.

Σε ερώτηση για την Ελλάδα και στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι εκθέσεις του ΔΝΤ ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε να είμαστε ειλικρινείς», υπογράμμισε ότι στις εκθέσεις αναγνωρίζονται οι «τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει» καθώς και η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ωστόσο, επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα στο φορολογικό, όπου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Λίγοι άνθρωποι, κυρίως μισθωτοί, σηκώνουν το βάρος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και στο συνταξιοδοτικό υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και να υπάρξει ένα «διπλό στρώμα» προκειμένου από τη μία πλευρά να προστατεύονται οι κοινωνικά ευπαθείς αλλά παράλληλα να εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα του συστήματος.
«Όσες φορές και να με ρωτήσουν θα το λέω συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν η διαφάνεια ήταν ζήτημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα η Λαγκάρντ τόνισε ότι «η έλλειψη διαφάνειας ήταν παράγοντας που οδήγησε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα το 2010». Αναγνώρισε ότι πολλά έχουν βελτιωθεί «αλλά» πρόσθεσε «δεν είμαι σίγουρη ότι έχει ολοκληρωθεί εντελώς η δουλειά σε αυτό τον τομέα».

«Η Ελλάδα ακόμα αναθεωρεί συχνά τα νούμερα και με σημαντικές αλλαγές» σημείωσε, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που οδηγεί σε διαφορετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγή: naftemporiki.gr