Τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, έβδομο ακριβότερο ντίζελ

Τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, έβδομο ακριβότερο ντίζελ

Θέση στην τριάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ακριβότερη τιμή βενζίνης «κέρδισε» η Ελλάδα μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του καυσίμου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Έτσι, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές λιανικής των υγρών καυσίμων στις 9 Ιανουαρίου, το κόστος της βενζίνης στη χώρα μας (1,545 ευρώ ανά λίτρο) είναι το 3ο υψηλότερο ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη και, όπως είναι φυσικό, αισθητά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στα 1,379 ευρώ.

H τιμή στην Ελλάδα είναι απειροελάχιστα μικρότερη απ’ ό,τι στην Ιταλία που βρίσκεται στη 2η θέση, αφού στη γειτονική χώρα η βενζίνη πωλείται μόλις 0,5 σεντ ακριβότερα (1,550 ευρώ) ανά λίτρο. Την ίδια στιγμή, λιγότερα από 3 σεντ μάς χωρίζουν από την Ολλανδία, τη χώρα με την πιο «τσουχτερή» τιμή στην Ε.Ε., όπου η βενζίνη πωλείται 1,573 ευρώ ανά λίτρο.

Μάλιστα, τα 1,545 ευρώ ανά λίτρο αντιπροσωπεύουν τη μέση πανελλαδική τιμή, κάτι που σημαίνει πως σε ορισμένους νομούς της χώρας η βενζίνη είναι αρκετά πιο ακριβή - με συνέπεια να ξεπερνά ακόμη και τη μέση τιμή στην Ολλανδία. Ενδεικτικό παράδειγμα, ο νόμος Ηρακλείου (1,604 ευρώ), ο νόμος Δωδεκανήσου (1,689 ευρώ) και ο νομός Κυκλάδων (1,759 ευρώ).

Άνοδος 3,2% στη βενζίνη από τον Δεκέμβριο

Το ύψος της μέσης πανελλαδικής τιμής «μεταφράζεται» σε άνοδο κατά 3,2% από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, καθώς στις 30 Δεκεμβρίου η αντίστοιχη τιμή ήταν 1,497 ευρώ ανά λίτρο. Αν και η αύξηση προκλήθηκε και από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στο διάστημα που μεσολάβησε, σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η αύξηση του ΕΦΚ.

Αυτό φαίνεται από τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο ίδιο χρονικό διάστημα, στο οποίο η επιπλέον επιβάρυνση ήταν μόλις 1% από τις 30 Δεκεμβρίου (0,981 ευρώ ανά λίτρο), μέχρι τις 6 Ιανουαρίου (0,991 ευρώ). Επιβάρυνση η οποία οφείλεται αποκλειστικά στο «ράλι» των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αφού η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει τεθεί σε ισχύ από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
7ο ακριβότερο ντίζελ στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης, που τέθηκε επίσης σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προκάλεσε την εκτίναξη της τιμής του καυσίμου κατά 7,9% στην εγχώρια αγορά. Έτσι, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πουλιόταν το πετρέλαιο κίνησης στις 30 Δεκεμβρίου, έφτασε να πωλείται στα 1,280 ευρώ ανά λίτρο στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η αυξημένη μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ φέρνει πλέον τη χώρα μας πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 1,252 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης, κατατάσσει την Ελλάδα ως 7ο ακριβότερο κράτος στην Ε.Ε., πίσω από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Η τιμή αυτή σημαίνει πως η Ελλάδα αναρριχήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ οκτώ θέσεις στη λίστα των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε., με κριτήριο την τιμή του ντίζελ. Κι αυτό γιατί, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από την αύξηση του ΕΦΚ, η Ελλάδα είχε το 15ο ακριβότερο ντίζελ κίνησης στην Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr