16 τροφές κατάλληλες για τον χειμώνα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο. Εκτός από την κατάλληλη ένδυση, εξίσου απαραίτητη αυτή την εποχή είναι και η σωστή διατροφή, γιατί θα τονώσει το ανοσοποιητικό και θα θωρακίσει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ψάρια και όσπρια, αποτελούν τροφές - ασπίδα προστασίας κατά των ιώσεων που φέρνει μαζί του ο χειμώνας και η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας. Γεμίζοντας το πιάτο μας έξυπνα, μπορούμε να αυξήσουμε την ενέργειά μας, να δυναμώσουμε τον οργανισμό μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, η διατροφή μας αυτή την εποχή (φθινοπωρινούς μήνες) είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την αποκατάσταση του οργανισμού μας μετά το καλοκαίρι όσο και για τη θωράκισή του ενόψει του χειμώνα. Οι διαιτολόγοι θεωρούν αυτή την εποχή κατάλληλη για ανασυγκρότηση και νέους στόχους όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες.

Έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους λοιπόν αποτελεί η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να αποφύγουμε τις ιώσεις του χειμώνα. Επιπλέον, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, τόσο για να απαλλαγούμε από τα κιλά των διακοπών όσο και για να αποφύγουμε την περαιτέρω αύξηση σωματικού βάρους, λόγω της χαμηλής φυσικής δραστηριότητας. Οι 15+1 τροφές που ακολουθούν μας βοηθούν να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τις «ασθένειες της σεζόν» και να νιώθουμε γεμάτες ευεξία και ενέργεια. Βάλτε τες στο πιάτο σας και αυτός ο χειμώνας θα είναι ο καλύτερός σας!

Η διατροφική λίστα του χειμώνα:
1. Στρείδια Τα στρείδια δεν κάνουν καλό μόνο στη λίμπιντο αλλά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ψευδάργυρος που περιέχουν βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να αναπαραχθούν πιο γρήγορα, ενώ λειτουργεί αποτελεσματικά και κατά των λοιμώξεων.
2. Σκόρδο Το σκόρδο περιέχει συστατικά που δρουν κατά των λοιμώξεων και των μολύνσεων, γι’ αυτό μη φοβηθείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας. Αν σας απασχολεί η μετέπειτα δυσάρεστη αναπνοή μασήστε μαϊντανό, ο οποίος εξουδετερώνει τις οσμές και σας δίνει ένα αίσθημα φρεσκάδας.
3 Ρόδι Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και είναι πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη. Παράλληλα περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του μάλιστα θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.
4 Λάχανο Το συγκεκριμένο λαχανικό διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην καταπολέμηση της βρογχίτιδας και του άσθματος, ενώ συμπεριλαμβάνεται στις 10 υπερτροφές του χειμώνα. Πολύ υγιεινός είναι και ο ζωμός του, τον οποίο μπορείτε να αναμείξετε με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό, μπουστάροντας έτσι τον οργανισμό σας.
5 Καρότα Μπορούν να αποτελέσουν την ασπίδα μας κατά των κρυολογημάτων, αφού είναι πλούσια σε β-καροτένιο που ενισχύει την επιθετικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.
6 Γιαούρτι Τα καλά βακτήρια που εμπεριέχονται στο γιαούρτι ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργούν ως αντισώματα σε διάφορες λοιμώξεις.
7 Φρούτα και λαχανικά Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες που διαθέτουν τα φρούτα και τα λαχανικά μάς προστατεύουν από τα κρυολογήματα που φέρνει μαζί του ο χειμώνας, ενώ παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αναπλάθουν τα φθαρμένα κύτταρα.
8 Πράσινο τσάι Πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό, και μέτρια επίπεδα καφεΐνης που χαρίζουν ενέργεια, το πράσινο τσάι αποτελεί must επιλογή για αυτή την εποχή. Είναι επίσης χαλαρωτικό και σας κρατάει ζεστές.
9 Σπανάκι Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που αποτρέπει τη φθορά των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία του οργανισμού μας.
10 Σούπες Ιδανικές για καθημερινή κατανάλωση τις κρύες ημέρες του χειμώνα, οι σούπες έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσιες σε υγρά που συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και αποτελούν ένα γευστικό πρώτο πιάτο σε κάθε γεύμα. Μπορείτε, όμως, και να τις απολαύσετε μόνες τους.
11 Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα), ξηροί καρποί και σταφίδες Δίνουν ενέργεια στον οργανισμό ενώ την ίδια στιγμή βοηθούν στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του, μέσω των καύσεων. Καταναλώστε τα σε καθημερινή βάση.
12 Εσπεριδοειδή Αυτή την εποχή, λόγω του ότι οι ανάγκες του οργανισμού για βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, είναι αυξημένες, ιδανικές και πιο ωφέλιμες επιλογές είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Καλό είναι να προσθέτουμε λίγο λεμόνι (επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C), όσπρια, σαλάτες, ψάρια και κρέατα.
13 Μπρόκολο Πλούσια πηγή ασβεστίου που καλύπτει περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και βιταμίνης C, το μπρόκολο αποτελεί τροφή – ασπίδα ενάντια στα κρυολογήματα, ενώ είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
14 Μέλι Από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές, το μέλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, ενώ έχει θεραπευτική δράση, είναι αντιβακτηριδιακό, καθαρτικό και αντισηπτικό. Οι γιατροί μάλιστα το προτείνουν ανεπιφύλακτα σε άτομα που υποφέρουν από κοινά κρυολογήματα. Η μαγική συνταγή: 1 κουτάλι σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη καθημερινά για τρεις ημέρες. Η βελτίωση θα είναι αισθητή.
15 Κάστανα Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β, χαλκού, καλίου και μαγγανίου, και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των μαλλιών. Είναι επίσης οι μοναδικοί ξηροί καρποί που περιέχουν βιταμίνη C, οπότε η κατανάλωσή τους είναι χρήσιμη τον χειμώνα που μας περιτριγυρίζουν οι ιώσεις.
16 Όσπρια: Χορταστική διατροφική επιλογή που μας γεμίζει ενέργεια, ευεξία, και τονώνει τον οργανισμό μας. Η παραδοσιακή φασολάδα, για παράδειγμα, όπως και τα περισσότερα όσπρια, είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που αυξάνουν τις αντοχές του οργανισμού απέναντι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πηγή: της Γαβριέλας Αγησιλάου