Καύσιμα καφές, τσιγάρα, τηλέφωνα, ΦΠΑ σε νησιά, πάνω οι τιμές το 2017

Καύσιμα καφές, τσιγάρα, τηλέφωνα, ΦΠΑ σε νησιά, πάνω οι  τιμές το 2017

«Ποδαρικό» στο 2017 με μπαράζ αυξήσεων σε έμμεσους φόρους
Ανατιμήσεις σε καύσιμα, προϊόντα καπνού, καφέ και τέλη σταθερής τηλεφωνίας - Αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Μπαράζ αυξήσεων σε έμμεσους φόρους έλαβε χώρα από την 1η Ιανουαρίου πυροδοτώντας είτε άμεσα είτε εντός των προσεχών ημερών ανατιμήσεις σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Από την Πρωτοχρονιά αυξήθηκαν οι φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, ενώ επιβάλλονται για πρώτη φορά ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου επιβλήθηκε τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4389/2016, από την 1η Ιανουαρίου 2017:

1 Επιβλήθηκαν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν τα υγρά καύσιμα. Συγκεκριμένα:
* Ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τη βενζίνη αυξήθηκε κατά 0,03 ευρώ το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο.
* Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,08 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο.
* Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο.
Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών ήταν η απλή αμόλυβδη βενζίνη να πωλείται πλέον πολύ πάνω από τα επίπεδα του 1,5 ευρώ το λίτρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το δε πετρέλαιο κίνησης να ξεπεράσει το 1,2 ευρώ το λίτρο.
2 Επιβλήθηκαν αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Συγκεκριμένα, ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
Ο αναλογικός φόρος αυξήθηκε από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Οι λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων προβλέπεται να αυξηθούν σύντομα κατά 0,2 έως 0,5 ευρώ ανά πακέτο.
3 Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στην εισαγωγή και την παραγωγή προϊόντων καφέ. Ο ΕΦΚ υπολογίζεται με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι τιμές πώλησης του καφέ κατά ποσοστά άνω του 15% με 20%.
4 Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
5 Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.

Το αποτέλεσμα της επιβολής του τέλους αυτού θα είναι όλοι οι λογαριασμοί σταθερής τηλεφωνίας που εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά να «φουσκώσουν» κατά 5%, ενώ με την προσθήκη και του ΦΠΑ η τελική επιβάρυνση ανέρχεται στο 6%.
6 Αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε 20 νησιά του Αιγαίου, λόγω κατάργησης των μειωμένων συντελεστών κατά 30%. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν από τα επίπεδα του 4%, του 9% και του 17% στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% στα νησιά Αμμουλιανή και Διάπορο από το Βόρειο Αιγαίο, Σκόπελο, Κυρά Παναγιά, Περιστέρα και Τσουγκριά από το σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και Αμοργό, Ίο, Κύθνο, Σέριφο, Σίκινο, Ανάφη, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δήλο από το σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

«Φωτιά» στις τιμές καυσίμων

Στο... ακέραιο πέρασαν οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με αποτέλεσμα τη σημαντική ανατίμησή τους μετά και τη χθεσινή αναπροσαρμογή των φόρων.

Η επιβολή των νέων φόρων έρχεται σε μια περίοδο όπου οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί λόγω της ανόδου των τιμών του αργού πετρελαίου το τελευταίο διάστημα.

Τα πρώτα στοιχεία για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ, δείχνουν ότι οι τιμές των καυσίμων επανήλθαν στα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά έξι λεπτά έχει αυξηθεί πανελλαδικά η τιμή της βενζίνης (από 1,52 στο 1,58 ευρώ), κατά δέκα λεπτά έχει ανατιμηθεί το ντίζελ κίνησης (από 1,18 στο 1,28 ευρώ), ενώ κατά εννέα λεπτά έχει ακριβύνει η τιμή στο υγραέριο κίνησης (από 72 σε 81 λεπτά).

Περαιτέρω επιβαρύνσεις συνεπάγεται η αύξηση των φόρων για την νησιωτική Ελλάδα, όπου εκτός των ειδικών φόρων κατανάλωσης αυξήθηκε και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%.

«Πικρός» καφές

Να κόψουν τις ελάχιστες μικρές απολαύσεις που τους έχουν... απομείνει καλούνται οι Έλληνες το 2017, αφού μέσα στη λαίλαπα των φόρων που ενεργοποιούνται τη νέα χρονιά περιλαμβάνεται και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τσιγάρα και καφέ, γεγονός που προοιωνίζεται ανατιμήσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες και σε χώρους εστίασης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές πώλησης του καφέ αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 15% με 20% και μαζί με τον ΦΠΑ η αύξηση υπολογίζεται σε 2,5 έως 5 ευρώ ανά κιλό.

Ως αποτέλεσμα στις λιανικές τιμές αναμένεται αύξηση η οποία προβλέπεται να κυμανθεί ανάλογα με το είδος του καφέ και το κατάστημα στο οποίο σερβίρεται μεταξύ 40 και 90 λεπτών ανά άτομο.

Αν και προς το παρόν πολλά καταστήματα καφέ διατηρούν σταθερές τιμές, είναι σαφές ότι δύσκολα θα αντέξουν για μεγάλο διάστημα χωρίς να μετακυλήσουν μέρος από το κόστος στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Σημειώνεται επίσης ότι η επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του όγκου πωλήσεων τόσο στην οργανωμένη λιανική όσο και στην εστίαση.

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν επίσης κάμψη των εξαγωγών και αύξηση του λαθρεμπορίου, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων καθώς οι περισσότερες είναι μικρομεσαίες και ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική, του Γιώργου Παλαιτσάκη