Γ. Βαρουφάκης: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει καλό τέλος

Γ. Βαρουφάκης: Αν η Ν.Δ. περνούσε τρίτο μνημόνιο, θα είχε καεί το Σύνταγμα

Δεν θα έχει καλό τέλος για τον ίδιο και για την πολιτική του κληρονομιά το μονοπάτι που έχει πάρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είναι η υποταγή στο δόγμα «νυν υπέρ πάντων, η επόμενη δόση», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Χαρακτήρισε γελοιωδέστατο το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και επανέλαβε ότι η στάση του Βερολίνου στην κυβέρνηση Σαμαρά ήταν απαράδεκτη.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σόιμπλε σχετικά με την κυβέρνηση Σαμαρά είπε ότι «προεκλογικά, πριν από τον Ιανουάριο του ΄15, συνεχώς αναφερόμουν, στον σκαιό τρόπο με τον οποίο είχε συμπεριφερθεί το Βερολίνο στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι ήμουν αντίπαλος του κ. Σαμαρά, όπως γνωρίζετε».
«Θεωρούσα και το έλεγα εξαρχής ότι, ουσιαστικά η αντιμετώπιση του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του από το Βερολίνο, ήταν απαράδεκτη.

Είχαν κάνει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά, (τις οποίες δεν τήρησα), θυμάστε το Eurogroup, του Νοεμβρίου του 2012. Αυτό που μου είπε ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την επιβεβαίωση αυτού του πράγματος» πρόσθεσε.

Για την στάση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σχολίασε ότι έχει δίκιο ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, «είναι γελοιωδέστατο, θα ήταν γελοιωοδέστατο, αν δεν ήταν τόσο απάνθρωπο για την κοινωνική οικονομία».

Σχετικά με το τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του κ. Τσακαλώτου σήμερα, είπε ότι θα έπρεπε να απαιτηθεί 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα για κάθε χρόνο, για τα επόμενα 15 χρόνια και αναδιάρθρωση χρέους «αυτή τη στιγμή» για να επιτευχθεί αυτό.

Εκτίμησε ότι «πολύ απλά τα πράγματα, πάμε στη ρήξη, η ρήξη, θα γίνει. Η ρήξη είναι νομοτελειακά δεδομένη. Είναι πάρα πολύ απλό δεν αποπληρώνουμε την επόμενη δόση του ΔΝΤ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να δανειζόμαστε από τον ESM, για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, μόνο και μόνο στη βάση πολιτικών που το ίδιο το ΔΝΤ και η ίδια η Κομισιόν συμφωνούν, ότι δεν είναι βιώσιμες».

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα καταλάβει ότι είναι ένας νέος άνθρωπος «και ότι αυτή η πορεία που έχει πάρει τον οδηγεί σε ένα μονοπάτι, το οποίο δεν θα έχει καλό τέλος για τον ίδιο και για τη δική του την κληρονομιά, την πολιτική».

Ερωτηθείς αν με βάση το αποτέλεσμα του Eurogroup και τα πενιχρά αποτελέσματα για το χρέος αποσύρει ο Σόιμπλε την στήριξή του στον κ. Τσίπρα, απάντησε «όχι προς το παρόν, θα την αποσύρει όταν κρίνει» και πρόσθεσε «είπαμε κάθε μνημόνιο και ένας Πρωθυπουργός».

Πηγή: Ναυτεμπορική