«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, λίγα 24ώρα πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος, οπότε και οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ φόρους, καθώς νέο ρεκόρ κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα τα «φέσια» προς τις εφορίες.

 

Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,368 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάσουν 8,986 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, αλλά και το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών να εκτοξευτέι στα 91,6 δισ. ευρώ.

 

Κι όλα αυτά ενώ οι φορολογούμενοι θα βρεθούν σε λίγες ημέρες μπροστά από τα γκισέ των Εφοριών για να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ, ενδεχομένως και τυχόν ποσά ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί, αλλά και πριν καν ξεκινήσει ο Αρμαγεδώνας του τελευταίου τριμήνου που θα πρέπει να φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 21 δισ. ευρώ.

 

Το νέο ρεκόρ των ληξιπροθέσμων πιστοποιεί, για μια ακόμη φορά, ότι όσο η οικονομία «βυθίζεται» στην ύφεση και η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική μένει σταθερή στη λήψη κυρίως εισπρακτικών μέτρων, τόσο οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώνονται και η «ασφυξία» εντείνεται στην αγορά.

 

Πηγή: Ρεπορτάζ του Γιώργου Κούρου στην Ναυτεμπορική