Σταθερός ο αριθμός των ανέργων παρά την συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων, όσο ο Κατρούγκαλος, -ή ο διάδοχος του, γιατί μάλλον έκανε το καθήκον του και πρέπει να παραδώσει σε άλλο δήμιο-χρησιμοποιεί το μπαούλο με τις συντάξεις για να βοηθήσει στις προσλήψεις στο δημόσιο, η κατανάλωση θα μειώνεται και η ανεργία θα αυξάνεται. ΚΖ

 

Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τον Αύγουστο, ανερχόμενος σε 973.586 άτομα, όταν ένα μήνα πριν, ήταν κατά 55 άτομα μεγαλύτερος (973.631). Βέβαια, μέσα σε ένα χρόνο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που είτε αναζητούν εργασία είτε έχουν απογοητευθεί και δηλώνουν πως δεν αναζητούν πλέον δουλειά, αυξήθηκαν κατά 27.449 άτομα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού, κατά τον Αύγουστο του 2016 οι άνεργοι που κατά δήλωσή τους αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 50.562 άτομα, σε σχέση με τον Ιούλιο. Αντίστοιχη ήταν η μείωση (κατά 50.607 άτομα) στην κατηγορία των ανέργων που δηλώνουν πως έχουν πάψει να αναζητούν εργασία. Αυτό συνέβη πιθανότατα γιατί εντός του καλοκαιριού ανακοινώθηκαν νέα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, που θα τρέξουν από το φθινόπωρο.

 

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαπιστώνεται ότι παραμένει πολύ υψηλός ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι ανέρχονται σε 502.950 ή 51,65% του συνόλου. Στον αντίποδα, μόλις ένας στους εννέα ανέργους (117.042 άτομα, αυξημένοι κατά 3.648 μέσα σε ένα μήνα), πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει το επίδομα ανεργίας που χορηγεί ο Οργανισμός. Να σημειωθεί ότι από χθες, στο site του ΟΑΕΔ έχει αναρτηθεί ο οριστικός πίνακας κατάταξης ανέργων για 3.337 θέσεις εργασίας του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε 17 δήμους (επιβλέποντες φορείς) συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων.

 

Μάλιστα, οι επιτυχόντες καλούνται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ενημέρωσή τους να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, προκειμένου να παραλάβουν το συστατικό σημείωμα για την υπόδειξή τους στους δήμους.

 

Πηγή: Καθημερινή