Μετά την ανησυχία που προκλήθηκε στο κοινό από τα δημοσιεύματα για τα κρούσματα ελονοσίας, το ΚΕΛΠΝΟ έβγαλε ανακοίνωση: Διαβάζουμε στο 247 news

 

Καθησυχαστικό το ΚΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα ελονοσίας 

 

Τι απαντά το ΚΕΛΠΝΟ στα δημοσιεύματα περί "καραντίνας" δήμων μετά από την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας. Ποια μέτρα πρόληψης συνιστά στους πολίτες

 

Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (ανωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τα εγχώρια σποραδικά κρούσματα που καταγράφονται καθώς, όπως εξηγούν: «Η εμφάνιση τέτοιων σποραδικών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενη, όπου συνδυάζεται η παρουσία των ικανών διαβιβαστών-κουνουπιών με αυξημένους πληθυσμούς ατόμων από ενδημικές χώρες».


Αφορμή για την σχετκή ανακοίνωση του ΚΕΛΠΝΟ στάθηκαν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για "καραντίνα" 12 δήμων μετά από την εμφάνιση 65 κρουσμάτων ελονοσίας, τα 61 εκ των οποίων σε πολίτες που εισήλθαν από χώρες του εξωτερικού τους τελευταίους μήνες.


Παράλληλα, 8 από τα κρούσματα καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.


Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται -στη μεγάλη τους πλειονότητα- με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά).

 

Ωστόσο, από το 2009 έως το 2013 καταγράφονταν ετησίως κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας: επτά κρούσματα το 2009, τέσσερα το 2010, 42 κρούσματα το 2011, 20 το 2012 και τρία το 2013. Το 2014 δεν καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση της νόσου σε καμία περιοχή της χώρας. Το 2015 καταγράφηκαν ξανά 6 εγχώρια κρούσματα ελονοσίας σε νέες και παλαιές περιοχές μετάδοσης.


Το 2016, έως 11 Αυγούστου, καταγράφηκαν συνολικά 65 κρούσματα, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα και τα 4 έχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Τα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν σε νέες περιοχές μετάδοσης, (Αχαϊα, Ηλεία, Θεσσαλονίκη), οι οποίες σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των ευάλωτων περιοχών, δηλαδή, είναι αυξημένου κινδύνου για την μετάδοση της ελονοσίας.

 

Διαβάστε την συνέχεια και τις οδηγίες στο 247 news:

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/kathhsyxastiko-to-kelpno-gia-ta-krousmata-elonosias.4223250.html