Από τον άλλο μήνα θα αρχίσουν οι έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Βασικά η κυβέρνηση αξιοποεί τις σχέσεις της με τα ΜΜΕ και προωθεί, όπως βέβαια έκαναν και οι προηγούμενες, απειλές για ελέγχους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, παρακολουθεί τις αντιδράσεις και αποφασίζει.

 

Δυστυχώς όμως για τους συνεπείς πολίτες, εδώ και 200 χρόνια ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι σε θέση να κάνει σωστούς ελέγχους και την πληρώνουν τα μόνιμα θύματα.

 

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ στο οικονομικό site, Capital:

 

 Φοροδιαφυγή: Στο "μικροσκόπιο" οι ελεύθεροι επαγγελματίες

 

Στους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδίως στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευκολότερο να φοροδιαφύγουν στρέφει την προσοχή του ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

 

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" από το φθινόπωρο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες (γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση του ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, πριν εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως τη μετέπειτα μείωση κάποιων φόρων.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, αποκάλυψε ότι η Γραμματεία έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους του φθινοπώρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό "επικινδυνότητας" του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την "ανάλυση κινδύνου" (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ.
Έλεγχοι ανά κατηγορία

Επί της ουσίας, οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

 

- Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
- Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
- Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
- Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

 

H συνέχεια:

 

http://www.capital.gr/capitaltax/3148179/forodiafugi-sto-mikroskopio-oi-eleutheroi-epaggelmaties