Όλα τα σχέδια του υπουργείου οικονομικών στην παρούσα φάση για την πάταξη της φοροδιαφυγής παραμένει ο έλεγχος μέσω των πιστωτικών καρτών. Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως, ο κόσμος δεν έχει κάρτες γιατί δεν έχει λεφτά. Διαβάστε το ρεπορτάζ της Καθημερινής από τον Θάνο Τσίρο.

 

Οι λίγες κάρτες των Ελλήνων φρενάρουν τα σχέδια της... εφορίας

 

Η κακή πιστοληπτική ικανότητα των Ελλήνων και η απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν μαζικά πιστωτικές κάρτες βάζει φρένο στα σχέδια της... εφορίας. Παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε στη χρήση του πλαστικού χρήματος μετά την επιβολή των capital controls, ο αριθμός των πολιτών που διατηρούν πιστωτική κάρτα στο πορτοφόλι τους παραμένει κατά 60% μικρότερος συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα.

 

Στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πιστωτική κάρτα διέθεταν 2,56 εκατ. πολίτες, όταν στο τέλος του 2009 οι ενεργές κάρτες ήταν 6,145 εκατ. Από 2,56 εκατ. κατόχους πιστωτικών καρτών πολύ λίγοι διατηρούν επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο στην κάρτα τους είτε για να πληρώσουν τους φόρους τους σε έως και 12 άτοκες δόσεις είτε για να προχωρήσουν σε αγορές καταναλωτικών ειδών, τροφοδοτώντας το Taxis ηλεκτρονικά με τα στοιχεία της συναλλαγής.

 

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη σύνδεση του αφορολόγητου της κλίμακας με τη χρήση του πλαστικού χρήματος (χρεωστικών και πιστωτικών καρτών) αναβλήθηκε για πολλοστή φορά. Με δεδομένο ότι η Βουλή θα παραμείνει κλειστή έως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016. Πέραν της ψήφισης του νόμου, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι σε θέση να ταυτίσει τις κάρτες με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων.

 

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς σε κάθε φορολογούμενο αντιστοιχούν περισσότερες από μία κάρτες. Δεν αποκλείεται οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να κληθούν να δηλώσουν σε ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis τον αριθμό της κάρτας (ή των καρτών) που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές. Αυτή είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι ότι η σύνδεση του αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα αναβληθεί για το νέο έτος.

 

Η συνέχεια:

 

http://www.kathimerini.gr/870961/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oi-liges-kartes-twn-ellhnwn-frenaroyn-ta-sxedia-ths-eforias

 

Πηγή: Καθημερινή