Στο στόχαστρο εταιρείες «βιτρίνα» στα Βαλκάνια

 

Ελεγχοι για εικονικές επιχειρήσεις σε Βουλγαρία και Κύπρο από το ΥΠΟΙΚ

 

Τον έλεγχο επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Βουλγαρία και την Κύπρο ξεκινούν οι φορολογικές αρχές, με στόχο να εντοπισθούν όσες εξ αυτών ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά χρησιμοποιούν ως βάση τις ανωτέρω χώρες προκειμένου να καταβάλουν μικρότερη φορολογία ή να αποφύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως στη Βουλγαρία, εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και προφανώς δεν απασχολούν εργαζομένους.

 

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει στην «Κ» ότι το προσεχές διάστημα θα υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Κύπρο προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Οικονομικών θα ζητήσει τη συνδρομή των φορολογικών αρχών των γειτονικών χωρών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι σε ορισμένες επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι θα επιβληθεί πολύ μεγάλο πρόστιμο σε όσες επιχειρήσεις εντοπισθούν να έχουν συστήσει επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά επί της ουσίας οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες είναι στην Ελλάδα (θα κατατεθεί σχετικός νόμος το προσεχές διάστημα στη Βουλή). Στόχος, όπως αναφέρει, είναι να ανακοπεί η δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.

 

Διαβάστε την συνέχεια στην Καθημερινή:

 

http://www.kathimerini.gr/870963/article/oikonomia/epixeirhseis/elegxoi-gia-eikonikes-epixeirhseis-se-voylgaria-kai-kypro-apo-to-ypoik