Αρθρο του Θάνου Τσίρου στην Καθημερινή:

 

 

Το ΑΕΠ εξακολουθεί να βυθίζεται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα και οι φόροι –ειδικά οι έμμεσοι– έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια των μνημονίων. Τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων –μετοχές, ακίνητα, καταθέσεις– βυθίζονται, ενώ οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα –πότε διά της μερικής απασχόλησης και πότε μέσω των ατομικών συμβάσεων– εξακολουθούν να υποχωρούν. Η παιδική φτώχεια κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά, ενώ η στατιστική υπηρεσία καταγράφει νέο ρεκόρ στα άτομα με υλικές στερήσεις.

 

Στο μεταξύ, το… έλλειμμα στο ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων πλησιάζει στα 30.000 άτομα (μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών), ενώ οι ποιοτικές έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σοβαρή επιδείνωση και στους δείκτες που αποτυπώνουν την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού: οι 14 στους 100 δεν κάλυψαν το 2015 βασικές ανάγκες για εξετάσεις ή θεραπείες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 12,7% και το 2009 μόλις 4,1%.

 

Τι συμβαίνει;

 

Για τους πολίτες η κατάσταση αυτό τον έναν χρόνο του 3ου μνημονίου βαίνει επιδεινούμενη, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε δεκάδες δείκτες και στατιστικές. Η σημερινή κυβέρνηση επικαλείται συχνά τις τάσεις αποκλιμάκωσης της ανεργίας για να ενισχύσει την άποψη ότι «κάτι αλλάζει στην οικονομία». Πράγματι ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί περίπου κατά 80.000 άτομα από τις αρχές του 2015 μέχρι τώρα. Αυτό, όμως, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις χιλιάδες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, στην «επέλαση της μερικής απασχόλησης (έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 50.000 θέσεις μερικής απασχόλησης μέσα στο 2015), αλλά και στον… φόβο των εργοδοτών για το πρόστιμο των 10.500 ευρώ.

 

Διαβάστε την συνέχεια: 

 

http://www.kathimerini.gr/870996/article/epikairothta/politikh/enas-xronos-trito-mnhmonio--oi-alh8eies-kai-oi-my8oi